Banca Carpatica reduce puternic pierderile şi se luptă să revină pe profit

Autor: Razvan Voican 15.08.2011

Banca Carpatica, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a încheiat trimestrul al doilea cu o pierdere netă de aproape 5,2 mil. lei, cu 62% mai mică decât în primul trimestru, respectiv cu circa 90% faţă de rezultatul negativ din trimestrul doi din 2010.

În pofida scăderii cu peste 80% a cheltuielilor cu provizioanele pe semestrul I, banca nu a reuşit încă să revină pe profit, cumulând pe primele şase luni o pierdere de circa 18,7 mil. lei (4,4 mil. euro).

Asemenea întregii pieţe, Carpatica a continuat să resimtă presiuni asupra veniturilor în condiţiile în care cererea scăzută de credite s-a reflectat în scăderea soldului creanţelor asupra clientelei cu peste 12% faţă de semestrul I al anului trecut, până la 902 mil. lei. De altfel, totalul activelor băncii s-a diminuat cu peste 8%, până la 2,7 mld. lei (659 mil. euro).

În acest context, venitul net bancar a căzut cu 25,75%, până la aproape 80 mil. lei, cauza principală fiind scăderea cu 25% a câştigurilor din comisioane, în timp ce venitul net din dobânzi a urcat cu 0,9%, până la 49 mil. lei.

Scăderea încasărilor din comisioane este explicată şi de politica băncii de a se poziţiona pe piaţă drept o instituţie de credit cu costuri reduse pentru clienţi. Potrivit propriilor estimări, Carpatica se situează între primele cinci bănci care practică dobânzi şi comisioane reduse la credite. Această politică s-a reflectat în creşterea ponderii creditelor de retail cu

0,7 puncte procentuale în prima jumătate a anului, până la 12,4% din portofoliul băncii. Acesta are o struc­tură relativ echilibrată: industria are o pondere de 22,7%, construcţiile de 12,2%, iar agricultura cu 11,4%.

Pe partea de pasive, banca a majorat soldul depozitelor la termen de la clientela nebancară cu 2,4%, până la 2,1 mld. lei, însă cu preţul achitării unor dobânzi peste media pieţei, care au trecut de 7% la lei, respectiv de 4% la euro.

"Am continuat procesul de consolidare pe toate liniile de afaceri şi în special în activitatea de vânzare. De asemenea, am dezvoltat produse noi, adaptate la cerinţele actuale ale pieţei. Ne-am focusat pe creşterea profitabilităţii reţelei", spune Nicolae Surdu, directorul general al Băncii Carpatica.

În semestrul I banca şi-a restrâns reţeaua cu două sucursale şi trei agenţii, menţinând 57 de sucursale şi 113 agenţii.

Banca a înregistrat în primul semestru o scădere de peste 80% a cheltuielilor nete cu pro­vizioanele, până la 26,6 mil. lei. Per ansamblu, cheltuielile totale au scăzut cu 38%, mai mult decât veniturile, care s-au diminuat cu peste 25%.

Banca Carpatica avea la jumătatea anului o solvabilitate de 11,91%, peste pragul de 10% ur­mărit de BNR, iar managementul băncii afir­mă că nu există factori de incertitudine care ar putea afecta lichiditatea. Principalul acţionar este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care are 41,29% din acţiuni.

Titlurile băncii au urcat vineri cu 2,24% la Bursă, până la 0,0593 lei/acţiune. Capitalizarea s-a ridicat astfel la 186,5 mil. lei (43,5 mil. euro).