Bănci și Asigurări

Badea, seful Trezoreriei UniCredit: Cine a perceput corect volatilitatea pietelor probabil a facut multi bani

Badea, UniCredit: Cine a perceput corect volatilitatea pietelor probabil a facut multi bani

Dorin Badea, director al Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank: Trecem printr-o perioada in care nu avem multe repere. Este un mediu in care se revine la managementul strategic al riscurilor. Trebuie sa ai in vedere scenariile extreme.

07.12.2008, 18:24 79

"Anul 2009 incepe sub auspicii nefavorabile comparativ cu 2008 pentru pietele financiare in ansamblu si inclusiv pentru noi, aversiunea la risc la nivel global fiind mai ridicata. Cu toate acestea, din punct de vedere al fundamentelor economice, suntem relativ mai bine pozitionati decat tarile din regiune", noteaza Badea.
Agentiile de rating S&P si Fitch au coborat calificativul de tara acordat Romaniei sub pragul de investment grade, invocand tocmai ingrijorarea ca dezechilibrul extern nu va mai putea fi sustinut, pe fondul restrangerii drastice a finantarii externe. Si oficialii BNR se asteapta la o diminuare considerabila a liniilor de finantare atrase de bancile si companiile romanesti din afara.
"Unul dintre factorii care au asigurat stabilitate sistemului in Romania este dimensiunea redusa a pietelor financiare. Atat Bursa, cat si piata titlurilor de stat sunt extrem de mici comparativ cu regiunea", spune Badea.
Intr-un an in care mari banci de investitii americane au disparut de pe piata, iar marile economii au intrat in recesiune, piata locala nu a fost ocolita de turbulente, desi mult timp s-a sperat ca zona Europei emergente va fi protejata de furtuna internationala.
Bursa de la Bucuresti a pierdut peste 80% din capitalizare, iar piata monetara a ajuns in toamna aproape de blocaj, cu o lichiditate in unele zile din octombrie de numai cateva sute de milioane de lei, fata de o medie de 2-3 miliarde de lei in lunile precedente. Totusi, pe piata valutara leul a inregistrat o volatilitate moderata, cotatiile osciland intre 3,47 si 3,95 lei pentru un euro, insa in conditiile in care BNR a intervenit de mai multe ori pentru a corecta evolutiile. Pe primele zece luni cursul mediu a fost de 3,65 lei/euro, cu 9,6% peste media anului trecut.
Lichiditatea scazuta a pietei monetare si detinerile reduse de titluri au fost atuurile care i-au permis BNR sa opreasca atacul jucatorilor straini asupra leului, lasandu-i fara sursa de finantare.
Cum vede retrospectiv evolutia de pe pietele financiare? "La riscuri exacerbate, si oportunitatile au fost pe masura. Conteaza cum ai gestionat riscul si cum ai perceput schimbarea radicala de volatilitate. Cine a perceput corect probabil a facut multi bani."
Badea, 29 de ani, a preluat responsabilitatile de conducere a Trezoreriei UniCredit Tiriac in aceasta toamna, dupa plecarea lui Bogdan Mihoc, survenita in perioada scandalului privind operatiunile derulate de unele banci locale in timpul atacului asupra leului din septembrie. El detinuse anterior pozitia de director adjunct al Trezoreriei, dupa ce venise in vara de la Bancpost, unde era director de trading in divizia global markets. "Bancile locale nu aveau cum sa deruleze din punct de vedere tehnic un atac speculativ asupra leului, pozitia valutara totala pe care o pot asuma fiind limitata conform regulamentelor BNR si normelor interne. De asemenea, UniCredit are o politica interna clara care interzice atacurile asupra monedelor tarilor in care grupul e prezent. Aceasta politica are la baza fundamente comerciale, fiind evident ineficient sa destabilizezi moneda unei economii in care ai interese comerciale majore doar pentru a obtine profituri de cateva milioane", afirma el.
Dorin Badea spune ca principalul risc pentru 2009 vine dintr-o posibila schimbare a strategiei investitionale a jucatorilor internationali, care ar putea sa duca la limitarea intrarilor de investitii directe, sau chiar la procese de dezinvestire in anumite sectoare, cum ar fi cel de real estate.
"Este un risc pentru stabilitatea pe piata monetara si mai ales pe cea valutara. O posibilitate de echilibrare vine doar din redresarea consistenta a deficitului comercial", spune el.
Deficitul comercial (bunuri si servicii), care a urcat la 13,2 miliarde de euro in primele noua luni, este principalul factor care alimenteaza deficitul de cont curent.
Pe de alta parte, el spune ca cel putin pana acum nu sunt semnale privind o restrangere a liniilor de finantare acordate de "bancile-mama" filialelor locale.
Pentru anul acesta, el asteapta o crestere a cererii de produse de hedging (care asigura protectie impotriva riscurilor de variatie de curs sau de dobanda), in conditiile in care volatilitatea va ramane ridicata, dar si de produse investitionale, pe masura ce tot mai multi agenti economici se vor reorienta spre economisire.
"Probabil ca focusul se va muta catre produse defensive din punct de vedere investitional, cel putin pentru o perioada. Ma astept ca activitatea pe produse de hedging sa creasca", spune Badea. El noteaza de altfel ca deja se observa o tendinta de intensificare a utilizarii produselor de hedging, jucatorii din economia reala devenind mult mai atenti dupa miscarile extreme de pe pietele financiare.
In ceea ce priveste creditarea, spread-urile se indreapta catre niveluri foarte inalte, consecinta a cresterii accelerate a pretului creditului pe pietele internationale (cotatia CDS la 5 ani pentru Romania este acum la 600-700 de puncte de baza), venind dupa o perioada cu costuri foarte mici, desi conditiile monetare deja au fost relaxate. Banca centrala a Statelor Unite a coborat dobanda la dolar la 1% pe an si promite noi scaderi, Banca Centrala Europeana a taiat saptamana aceasta trei sferturi de punct procentual, ducand dobanda la euro la 2,75% pe an, iar Banca Angliei si chiar Banca Centrala a Chinei au coborat de asemenea dobanzile. "Trecem printr-o perioada in care nu avem multe repere. Este un mediu in care se revine la managementul strategic al riscurilor. Trebuie sa ai in vedere scenariile extreme", remarca trezorierul UniCredit Tiriac.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO