Bănci și Asigurări

Avalansa cererilor de credit se lasa asteptata la "Prima casa"

16.07.2009, 17:53 32

Douasprezece banci au semnate conventiile de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, dintr-un total de 20, cate au depus oferte pentru a participa la "Prima casa", la mai bine de o saptamana de cand primul credit a fost acordat in cadrul programului.
De pe lista semnatarilor lipsesc cateva nume dintre bancile de top - BCR, Raiffeisen sau Bancpost - in conditiile in care unii bancheri vor sa clarifice anumite prevederi ale conventiilor. Practic, bancile semnatare au ales sa treaca cu vederea unele prevederi, pentru a nu rata startul campaniei, in timp ce altele prefera sa clarifice toate punctele.
Discutiile sunt in principal legate de modul in care statul ofera garantia, respectiv ce se intampla in cazul in care clientul nu isi mai plateste ratele. "Garantia statului nu este oferita chiar neconditionat, asa cum s-a anuntat", a comentat un bancher.
Fondul a semnat ieri conventiile pentru inca trei banci - Intesa Sanpaolo, Garanti Bank si Millennium Bank. Garanti si Millennium urmeaza sa parafeze la randul lor conventiile si sa demareze vanzarea creditelor. Intesa Sanpaolo Bank, filiala locala a grupului financiar italian Intesa Sanpaolo, a anuntat ieri ca va incepe "in scurt timp" sa acorde credite in cadrul programului "Prima casa". Italienii vin cu oferte de credite atat in euro, cat si in lei. Dobanda anuala efectiva la un imprumut in euro urca la 5,62% pe an, in timp ce la lei este de 14,01% pe an. Potrivit reprezentantilor bancii, gradul maxim de indatorare acceptat pentru clienti este de 62% din venituri.
Prin normele de creditare aprobate in toamna, BNR a impus bancilor sa segmenteze clientela in functie de profilul de risc, astfel ca gradul de indatorare poate cobori destul de mult sub plafonul anuntat pentru anumiti clienti, cu un grad de risc mai ridicat. Pana acum, BRD, Banca Transilvania si ATE Bank au anuntat deja ca au acordat primele credite in cadrul programului. CEC Bank, Alpha si Volksbank au inceput de asemenea vanzarea produselor, insa pana acum nu au comunicat oficial si acordarea de finantari.
Inainte de a ajunge la Fond pentru analiza in vederea acordarii garantiei din partea statului, dosarul de credit trebuie sa fie aprobat de banca. Estimarile initiale indicau 10.000 de clienti potentiali pentru acest program, insa cel putin deocamdata Fondul nu este asaltat de dosare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO