Bănci și Asigurări

Austriacul Peter Demmer pleaca de la conducerea VB Leasing

Austriacul Peter Demmer pleaca de la conducerea VB Leasing

Peter Demmer, 52 de ani

16.05.2010, 23:05 270

Austriacul Peter Demmer va pleca de la conducerea VB Leasing,mandatul sau urmand sa se incheie la sfarsitul lunii iunie, dupa cetimp de trei ani a ocupat pozitia de Chief Executive Officer.

VB Leasing este o companie de leasing financiar de dimensiunimedii, parte a grupului austriac Volksbank. In 2009 a finantatbunuri in valoare de 270,7 mil. lei (64 mil. euro), in scadere cu54% fata de anul anterior. Scaderea inregistrata de companie s-asituat insa sub cea a pietei, de peste 70%, leasingul fiindputernic afectat de prabusirea vanzarilor de masini, ainvestitiilor in echipamente si de inghetarea pieteiimobiliare.

In locul lui Demmer vor fi numiti doi romani: Corina Portase siLiviu Serban, manageri in cadrul VB Leasing.

Austriacul, in varsta de 52 de ani, a venit la conducerea VBLeasing in iulie 2007, dupa ce timp de 8 ani a condus operatiuniledin Romania ale Porsche Finance Group. Demmer se va intoarce inAustria, unde va ocupa o pozitie tot in grupul Volksbank.

VB Leasing a inregistrat anul trecut un profit net de 32,7milioane de lei, in crestere cu 19% fata de 2008. Pentru 2010compania si-a bugetat o crestere a valorii bunurilor finantate cu10%, pana la nivelul de 299 de milioane de lei.

La fel ca in cazul multor companii de leasing, si portofoliul VBLeasing este format in principal din finantari auto.

In 2007, atunci cand a venit Demmer la conducerea companiei, VBLeasing a finantat bunuri in valoare de 205 milioane de euro. Inurmatorii doi ani insa, businessul a scazut constant, din cauzacrizei. Astfel, in 2008 valoarea bunurilor finantate a scazut la148 de milioane de euro, iar in 2009 a coborat la 64 de milioane deeuro.

In 2009 piata de leasing a inregistrat o scadere de 72%, pana la1,3 miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei SocietatilorFinanciare (ALB).

Cele mai mari companii din aceasta piata sunt UniCredit LeasingCorporation, BCR Leasing si Porsche Leasing. Cel mai mult a avut desuferit in urma crizei leasingul auto si cel pentru echipamente.Astfel, finantarile pentru achizitia de autovehicule au scazut cu75%, pana la 839,6 milioane de euro, iar cele pentru echipamentes-au redus cu 76%, pana la 261,2 milioane de euro. Cea mai micascadere a inregistrat-o leasingul imobiliar, de numai 34%, pana la232,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO