Bănci și Asigurări

Aurul a adus castiguri importante investitorilor, dar nu si pe piata locala

31.01.2007, 14:48 18

Pretul aurului a inregistrat fluctuatii semnificative in ultimii doi ani, lasand astfel loc pentru speculatii importante pentru jucatorii atenti la tendinte.
Incepand din toamna lui 2005, cotatiile aurului au inceput sa urce pe pietele internationale, dupa ce metalul pretios cazuse in dizgratie in ultimii douazeci de ani. Aurul a castigat masiv teren in primavara anului trecut, urcand pe pietele internationale la niveluri nemaiintalnite din anii optzeci, pe fondul perspectivelor pesimiste pentru dolar si al aversiunii la risc a marilor jucatori, care au cautat plasamente cu un grad redus de risc. Din vara trecuta, cotatiile au inregistrat o corectie, insa au pastrat o crestere semnificativa fata de nivelurile de la inceputul lui 2005.
Pe piata locala, gramul de aur a urcat in mai anul trecut pana la un maxim istoric de 628 de lei (la cursul calculat de BNR), fata de aproape 400 de lei, cat era la inceputul lui 2005. Astfel, cine ar fi mizat pe aur in acest interval, ar fi obtinut un castig de 55%. In prezent pretul pretul aurului la BNR este de peste 545 de lei, marcand o crestere cu 5% de la inceputul anului.
Pe pietele internationale aurul este intens tranzactionat, atat "la vedere", cat si pentru scadente viitoare (futures). Mai mult, exista fonduri dedicate, care investesc in diferite active din aur. Investitorii au astfel acces la portofolii diversificate, insa pretul unitatilor acestor fonduri este mai volatil decat cotatiile aurului. De altfel, variatia cotatiilor este singura sursa de castig din plasamentele in aur, in conditiile in care dobanda - la bancile care accepta astfel de depozite- este foarte mica.
Pe plan local nu exista insa o piata reglementata a aurului. BNR calculeaza pretul gramului de aur pe baza cotatiilor de pe pietele internationale. Banca centrala a renuntat de mai multi ani sa mai cumpere aur de la populatie, iar rezerva sa a scazut usor in ultimii ani, pana la aproape 105 tone de aur.
In prezent, singura institutie financiara de pe piata care cumpara aur este BCR. Banca a lansat acest serviciu in ianuarie 2005. De atunci, BCR a achizitionat de la clienti peste 190 de kilograme de aur. Numai din septembrie trecut, cantitatea de aur achizitionata de banca a crescut cu 33 de kilograme.
BCR cumpara monede din aur sau fragmente ale acestora, medalii comemorative specificate in cataloage, lingouri, bare, bijuterii si alte obiecte din aur de minimum 14 karate. Banca nu achizitioneaza aur de mai putin de 14 karate, nici alte metale sau pietre pretioase. Plata pentru obiectele achizitionate se face pe loc, in lei.
Ieri, BCR afisa o cotatie de 47,1 lei pentru un gram de aur de 24 de karate. In cazul in care aurul este de o calitate mai slaba, pretul scade corespunzator. BNR a calculat ieri un curs de 54,5 lei pentru gramul de aur.
BCR achizitioneaza aur atat de la clientii persoane fizice, cat si de la firme, prin intermediul a 14 puncte, amplasate in cadrul unitatilor proprii.
La lansarea acestui serviciu, reprezentantii bancii au declarat ca aurul achizitionat este prelucrat prin intermediul unor firme specializate, transformat in lingouri, dupa care este valorificat pe plan local sau pe pietele internationale.
Prin acest serviciu BCR a achizitionat insa si piese de colectie, care au fost pastrate si chiar expuse in cadrul unei expozitii derulate in sediul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO