Bănci și Asigurări

Asirom, profit brut de 4 mil. euro dupa doi ani de pierderi

Asirom, profit brut de 4 mil. euro dupa doi ani de pierderi

Click pentru imaginea marita

18.04.2007, 17:39 49

Asirom, a doua companie de asigurare de pe piata, a obtinut anul trecut venituri totale de 638 de milioane de lei (181 mil. euro), in crestere cu 8% fata de 2005, din care 598 de milioane de lei (170 mil. euro) au fost primele brute subscrise. Cresterea subscrierilor a fost mai rapida pe segmentul de asigurari de viata (aproape 5% in lei), pana la 87 mil. lei (24,7 mil. euro) si mai lenta pe zona asigurarilor generale (4% in lei), pana la 511 mil. lei (145 mil. euro).
Cele mai mari cresteri din portofoliul Asirom le-au inregistrat asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale (plus 35%) si asigurarile agricole (plus 18,5%).
Cresterea businessului Asirom a fost insa mult sub nivelul pietei, care a crescut cu 34% in euro, pana la 1,6 miliarde de euro. Ca urmare, Asirom a continuat sa piarda cota de piata, de la 13% in 2005 la aproximativ 10,6% anul trecut.
In acelasi timp, volumul despagubirilor platite clientilor a crescut mai rapid decat volumul de business, cu 12,4%, pana la 398 mil. lei (113 mil. euro). Totusi, compania a reusit sa treaca anul trecut pe plus, inregistrand un profit brut de 4 milioane de euro (14 milioane de lei).
"In 2006 am reusit sa stabilizam compania si sa o readucem pe profit", a comentat Boris Schneider, directorul general al companiei, rezultatele financiare de anul trecut. El spune ca Asirom a reusit revenirea pe profit prin "economii de costuri si lupta cu fraudele in asigurare".
De altfel, compania a reusit sa treaca pe plus dupa doi ani consecutivi cu pierderi masive: 6 milioane de euro in 2004 si 10 milioane de euro in 2005, cand Asirom a inregistrat cele mai mari pierderi din industria asigurarilor.
Raspunzand speculatiilor din piata, Schneider a declarat ca profitul obtinut de Asirom anul trecut nu ar proveni din reevaluarea portofoliului de proprietati imobiliare al companiei, operatiune efectuata chiar in luna decembrie 2006.
"Si in 2007, obiectivul privind profitul vine pe primul loc, in fata cresterii subscrierilor si a cotei de piata", a declarat Schneider. El estimeaza ca volumul de prime brute subscrise va creste anul acesta cu cel putin 15%, o prognoza mai redusa fata de estimarea anterioara de 20%, avansata in urma cu doua luni.
Referindu-se la majorarea de capital planificata de companie, Boris Schneider a declarat ca Asirom are nevoie de acesti bani pentru a-si dezvolta businessul, dar ca unii actionari minoritari se opun acestei majorari. Adunarea Generala a Actionarilor a adoptat in decembrie anul trecut o majorare de capital de 13 mil. euro, pe care o parte din actionarii minoritari ai companiei o contesta acum in justitie, operatiunea fiind din acest motiv suspendata momentan. Anul acesta, Asirom planifica intrarea pe piata asigurarilor de viata cu componenta investitionala (unit-linked), si introducerea fransizei (prin care clientul suporta o parte din dauna) la politele auto facultative Casco.
Cat despre piata pensiilor private, Schneider spune ca aceasta este inca o tema de discutie pentru Asirom, dar ca aceasta este in general "un business pentru banci, nu pentru companiile de asigurare".
Ieri, titlurile companiei Asirom au inregistrat o apreciere de 1,3% pe piata Rasdaq a Bursei de Valori, pe volume de tranzactionare modeste, pretul de inchidere de 0,78 lei pe actiune ducand capitalizarea companiei la 149,4 milioane de euro.
Compania este controlata in proportie de 50% de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul InterAgro, actionari minoritari fiind fondurile de investitii Broadhurst (cu 14,93%), QVT (12,23%) si alti minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO