Bănci și Asigurări

Asiguratorii se vor imparti doar in solvabili si insolvabili?

25.07.2003, 00:00 25



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ia in calcul posibilitatea de simplificare a grilei de solvabilitate, care imparte acum societatile de asigurari in insolvabile, cu grad scazut sau ridicat de insolvabilitate si fara risc de insolvabilitate. De asemenea, CSA intentioneaza sa nu mai publice gradul de solvabilitate al fiecarei companii, ci doar in ce categorie se incadreaza: solvabila sau insolvabila.



"Exista posibilitatea sa trecem pe un sistem simplificat: societati solvabile (cele cu un grad de solvabilitate mai mare cu 1) si insolvabile (grad de solvabilitate mai mic decat 1), asa cum au fost si sugestii de pe piata asigurarilor. Vrem sa vedem exact cum spun directivele europene. N-am luat inca o decizie, dar este o intentie", spune Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Conform actualelor reglementari, companiile de asigurari care au un grad de solvabilitate intre 1 si 1,5 sunt considerate ca au un risc ridicat de insolvabilitate, cele cu un grad intre 1,5 si 2 au un risc scazut, iar cele cu peste 2 nu prezinta risc de solvabilitate. Cele cu gradul sub 1 sunt insolvabile.



Pozitia presedintelui CSA difera fata de cea de de la inceputul lunii iunie, cand, tot asupra acestui subiect, Crisan afirma ca impartirea pe praguri s-a facut pentru aplicarea articolului 29 (privind supravegherea financiara, administrarea speciala si falimentul asiguratorilor) din Legea 32/2000.



"A facut obiectul evaluarii si a celor din Uniunea Europeana si nimeni n-a obiectat nimic. Trebuie privit ca un semnal de atentie asupra companiilor care ar putea sa aiba probleme. Este clar insa ca orice companie cu un grad de solvabilitate peste 1 este solvabila. Oricum, discutia mi se pare destul de tardiva. Trebuia dezbatuta atunci. Asiguratorii pot avea pareri diferite", a mai spus atunci Crisan.



Cum explica presedintele CSA noua pozitie? "Avem si noi voie ca astazi sa fim mai destepti ca ieri. Cand am facut reglementarea, ne-am gandit sa facem ceva asemanator cu piata de capital (unde fondurile mutuale se impart in functie de gradul de risc-n.red) , sa avem o masura de prudentialitate in plus", spune acum Crisan.



La inceputul lunii iunie, reprezentantii ING Nederlanden au fost cei care au ridicat prima data public problema simplificarii grilei de solvabilitate.



"Noi am facut demersuri la CSA pentru renuntarea la aceasta



grila, o data impreuna cu AVIVA si o data cu ceilalti membri ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare. In Franta, nivelul minim cerut de lege al gradului de solvabilitate este unu. In practica insa se asteapta ca nivelul sa fie de 2-3 ori mai mare ca cel minim. In Marea Britanie nivelul minim este unu. Sugestia noastra era ca aceasta clasificare sa fie folosita ca regula de uz intern de catre CSA in evaluarea pozitiei de solvabilitate a fiecarei companii de asigurari", spune Violeta Ciurel, director ING Nederlanden.



CSA intentioneaza sa renunte la publicarea gradului de solvabilitate pentru fiecare din companii. "Clientii pot fi derutati de clasamentele care se pot face in functie de gradul de solvabilitate, pentru ca cine are un grad de solvabilitate de 100 nu e perfect", a mai spus Crisan. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO