Bănci și Asigurări

Asiguratorii se dau pe mana arbitrilor

06.06.2003, 00:00 22



Litigiile intre companiile de asigurare vor putea fi rezolvate, din acesta luna, de catre Comisia de Arbitraj in Asigurare si Reasigurare, o instanta de arbitraj voluntara, care este acum in curs de constituire.



"Comisia va fi formata ca o alternativa la justitie, specializata in mod deosebit pe rezolvarea litigiilor intre societatile de asigurare, pentru a evita inrtarea in procese, mai ales in cazul sumelor mici, ce pot fi rezolvate si prin alternativa medierii", explica Mihaela Tudor, jurist al Uniunii Nationale a Societatilor de Asiguraresi Reasigurare (UNSAR).



"UNSAR a constituit inca din 1997 un embrion de arbitraj, dar in acest an i-a dat forma functionala si legala de functionare - regulament, reguli si conditii de procedura, normele privind taxele", spune Tudor.



Comisia va avea o lista de circa 15 arbitri, din care 10 sunt deja alesi. Arbitri vor fi avocati, specialisti in asigurari, profesori universitari, fosti lucratori in asigurari cu pregatire juridica si experienta. "Sper ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem lista completa", mai spune Tudor.



Companiile care au un litigiu si nu vor sa ajunga in instanta vor incheia o conventie de arbitraj, vor alege arbitrii si se vor supune hotararilor acestora.



Cele mai multe litigii inrtre asiguratori apar in cazul evenimentelor rutiere, cand asiguratorul casco e nevinovat, primeste despagubirea de la asiguratorul sau, care se indreapta pentru recuperarea banilor, in regres, catre asiguratorul de raspundere civila auto a soferului vinovat (daca acesta detine o polita de asigurare RCA).



Comisia ar putea ajunge sa rezolve si litigiile intre asiguratori si asigurati:



"Nu putem anticipa daca vor fi rezolvate si disputele intre asigurati si asiguratori- depinde de ei daca vor accepta", explica Tudor. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO