Bănci și Asigurări

Asiguratorii s-au prabusit la Bursa in primul trimestru

Asiguratorii s-au prabusit la Bursa in primul trimestru

Click pentru imaginea intreaga

08.04.2008, 14:45 11

Cele patru companii de asigurari listate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat scaderi ale actiunilor de pana la 53,8% de la inceputul acestui an, urmand astfel tendinta generala a pietei.
Asirom, Astra, Ardaf si Agras au pierdut in primul trimestru aproape 143 mil. euro din capitalizare. Valoarea celor patru asiguratori a scazut de la 364,2 mil. euro, cat era la inceputul anului, pana la 221,5 mil. euro la inceputul acestei luni.
Actiunile Asirom au inregistrat cea mai mare scadere, de 53,8%, fiind urmate de titlurile Agras, cu o scadere de 30,7%, cele ale Astra, cu minus 28,9% si actiunile Ardaf, care s-au depreciat cu 21,8%.
Pentru a face o comparatie, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide companii din piata, a scazut cu circa 25% de la inceputul anului. In aceeasi perioada, indicele BET-FI, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF), s-a depreciat cu peste 28%, iar indicele general al pietei, care include toate companiile listate la Bursa, BET-C, a scazut cu 22%. Pe de alta parte, indicele pietei RASDAQ, pe care sunt listati trei din cei patru asiguratori de pe Bursa - Asirom, Astra si Ardaf - s-a depreciat cu circa 18%.
Pe langa evolutia generala a pietei, scaderea asiguratorilor pe Bursa s-ar putea datora si ultimelor raportari financiare, care arata pierderi sau profituri foarte reduse.
Ultimele rezultate publicate pe Bursa de Asirom, Astra si Ardaf sunt cele din primele noua luni ale anului trecut care indica pierderi de 1,6 mil. euro, respectiv 4,2 mil. euro si 10,9 mil. euro. Ardaf a anuntat si rezultatul pentru tot anul 2007, o pierdere de 10,5 mil. euro, care n-a fost publicata inca pe Bursa.
Agras a publicat recent rezultatele financiare preliminare pentru 2007, acestea indicand un profit marginal, de 80.000 de euro (circa 260.000 de lei), care va fi folosit pentru acoperirea pierderilor din anii trecuti.
In cazul Agras, scaderea actiunilor ar putea fi determinata si de incertitudinea cu privire la activitatea viitoare, in conditiile in care compania a renuntat la asigurarile agricole si intentioneaza sa treaca la un alt business, mai profitabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO