Bănci și Asigurări

Asigurătorii nu reuşesc să scape de presiunea daunelor auto

Asigurătorii nu reuşesc să scape de presiunea daunelor...

Autor: Anelis Baciu

26.09.2014, 19:00 237
Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) sunt produsele care dau cele mai multe bătăi de cap asigurătorilor, cu o pondere a despăgubirilor achitate de 90% din primele câştigate, potrivit datelor de la jumătatea anului agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Faţă de luna septembrie a anului trecut rata daunei a urcat cu 20 de puncte procentuale.
 
Dacă sunt adăugate şi cheltuielile cu forţa de vânzare şi cele administrative, asigurătorii ajung la o rată combinată de 130%, adică la pierdere din vânzarea de astfel de poliţe. Asigurătorii se plâng în principal de creşterea daunelor morale şi de frecvenţa foarte mare a acestora. Şi rata de despăgubire pentru poliţele Casco a depăşit nivelul de 82% din valoarea primelor în iunie, însă frecvenţa daunelor este mai mică. Comparativ cu finalul lunii septembrie rata de daună pe Casco a scăzut cu circa 6 puncte procentuale. Daunalitatea creşte şi pe nişa asigurărilor împotriva incendiilor şi calamităţilor naturale, deşi rata este încă redusă pe acest segment. Dacă anul trecut circa o cincime din încasări se întorcea la clienţi, în prezent despăgubirile achitate s-au apropiat de o treime.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO