Bănci și Asigurări

Asiguratorii incep sa finanteze CSA

24.07.2001, 00:00 20



Societatile de asigurare si brokerii de asigurare, autorizati in baza Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, vor plati lunar incepand din aceasta luna, o taxa de functionare de 0,3% din valoarea primelor brute, respectiv din comisioanele incasate, conform unui ordin al recent infiintatei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Asiguratorii si brokerii de asigurare vor vira sumele datorate pana la 25 ale fiecarei luni pentru luna precedenta, iar in cazul depasirii termenului de plata se vor calcula majorari de intariziere aferente sumelor datorate bugetului de stat.

Sumele reprezentand taxe de functionare si majorari de intarziere virate de asiguratori si brokerii de asigurare reprezinta venituri ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

"Din acest moment taxa de functionare se va plati efectiv, pana acum aceasta fiind trecuta in contabilitatea firmelor de asigurare ca o cheltuiala insa nu era o obligatie de plata", spune Daniel Stan, director financiar la societatea de asigurari Sara Merkur.

Asiguratorii si brokerii de asigurare vor transmite trimestrial CSA, pana la 30 ale lunii urmatoare incheierii trimestrului, situatia privind primele brute si comisioanele incasate, precizand si sumele care constituie taxe de functionare si majorari de intarziere aferente trimestrului incheiat.

CSA va decide, in termen de patru luni de la numirea membrilor comisiei, sfarsitul lunii iunie, asupra autorizarii de constituire sau asupra respingerii cererii de autorizare pentru societatile existente pe piata.

Astfel, asiguratorii vor trebui sa faca dovada pana la inceputul lunii noiembrie ca se incadreaza in limita sumei capitalului social varsat de 7 miliarde lei pentru asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, de 14 miliarde lei pentru asigurari generale si de 10 miliarde lei pentru asigurarile de viata.

CSA va emite, in urmatoarele trei luni, un prim set de norme metodologice pentru aplicarea legii asigurarilor, care se vor referi, in principal, la tipurile de asigurari care pot fi practicate, procedura de autorizare a societatilor, precum si la limita minima a marjei de solvabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO