Bănci și Asigurări

Asiguratorii, dezamagiti de proiectul legii pensiilor publice private

12.12.2003, 00:00 13



Varsta de intrare in sistemul public de pensii administrat privat, de 35 de ani, si contributia la acest nou sistem, de 2% in primul an, sunt prea mici, iar capitalul social cerut al societatilor de administrare, de 20 milioane euro, este prea mare, considera reprezentantii companiilor de asigurari.



Acestea sunt principalele observatii ale industriei asigurarilor la proiectul de lege privind fondurile publice (obligatorii) de pensii administrate privat, suspus dezbaterii publice de catre Ministerul Muncii.



Fondurile publice administrate privat vor fi alimentate cu o parte din banii care merg acum in bugetul public de asigurari sociale.



"Capitalul social de 20 de milioane de euro este imens. Chiar ca punct de plecare in negocieri este total lipsit de realism. Daca se va mentine aceasta prevedere, reforma pensiilor nu va putea demara. O sa ne bazam tot pe stat ca pana acum, iar sistemul va fi la fel de ineficient", considera Mirela Dimofte, director pentru dezvoltarea afacerilor in cadrul Allianz-Tiriac.



De asemenea, alimentarea fondurilor de pensii cu doar doua procente din cele 9,5 procente pe care le platesc angajatorii in numele angajatilor este considerata prea mica, ca si limitarea varstei la 35 de ani pentru cei care sunt obligati sa contribuie la acest sistem cand incep sa lucreze.



"Ideal, toti oamenii apti pentru munca ar trebui sa fie eligibili sau sa aiba optiunea de a intra in fondurile pensiilor obligatorii. Este discriminatoriu sa permiti accesul numai persoanelor mai tinere.Pe termen lung pensiile de stat ar trebui finantate numai prin contributia de aproximativ 20% din salariile brute facute de angajatori. Pensiile obligatorii ar fi finantate cu 15% din salariile brute ale angajatilor, rezultand astfel un procent total de contributie de 35%, similar cu cel aplicat in prezent", crede Carmen Bahrim, director pentru dezvoltarea afacerilor la Aviva.



In cazul fondurilor de pensii ocupationale, principala nemultumire este legata de faptul ca trebuie infiintata o companie separata pentru administrarea acestora.



"O astfel de reglementare reduce eficienta potentiala a industriei serviciilor financiare, fiind dificil, daca nu chiar imposibil de a distribui astfel de servicii in cadrul un singur grup financiar. Fiecare entitate trebuie sa aibaa propria contabilitate, propriul departament de marketing, functii operationale proprii, creandu-se suplimentar costuri inutile care vor fi ulterior incluse in costurile consumatorului", afirma Carmen Bahrim de la Aviva. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO