Bănci și Asigurări

Asiguratorii abia asteapta marile exploatatii agricole

31.03.2004, 00:00 27



Cresterea numarului de exploatatii agricole de mari dimensiuni, un fenomen care se constata mai ales in vestul tarii, va da un impuls puternic pietei de asigurari agricole, iar asiguratorii au simtit oportunitatea. Ultima companie care si-a anuntat intrarea pe aceasta piata este compania italiana Generali.



"Suntem interesati de sectorul asigurarilor agricole si urmarim sa ajungem la o cota de piata de 5%. Interesul nostru este legat si de investitiile italiene in terenuri facute in ultima perioada in Romania, mai ales in vestul tarii", a spus Guglielmo Frinzi, directorul general al Generali Romania.



In ultimii ani, din ce in mai multi investitori italieni au achizitionat mii sau chiar zeci de mii de hectare in Romania, mai ales in Banat si Transilvania. Italieni cumpara prin societati comerciale la care sunt actionari majoritari, pentru ca nu pot cumpara ca persoane fizice si dezvolta ferme, mai ales plantatii de vita de vie.



"Terenul din Romania este bun si ieftin", a explicat interesul italienilor directorul Generali, care este si presedintele Camerei de Comert Romano-Italiene.



De altfel, chiar o alta companie din grupul Generali, Generali Agricola, a cumparat anul trecut 5.000 de hectare in Transilvania.



Italienii ar cumpara si in sudul sau estul tarii, dar aici marile suprafete sunt in proprietatea statului, prin Agentia Domeniilor Agricole, care le concesioneaza.



Piata asigurarilor agricole s-a dublat anul trecut, dupa ce a aparut Legea asigurarilor agricole, care prevede subventii de 20% din prima pentru asigurarile de grindina, inghet de primavara sau furtuna si conditioneaza acordarea de despagubiri pentru calamitati (seceta, inghet de iarna, uragan) de catre stat de incheierea asigurarilor pentru primele riscuri la companiile de asigurare de pe piata.



Cei mai mari jucatori din aceasta industrie sunt Agras (controlata de austriecii de la WienerStaedtische), cu o cota de circa 50%, Asirom si Allianz-Tiriac.



"Suprafata terenurilor asigurate s-a dublat anul trecut, pana la 1,2-1,3 milioane de hectare, dar ponderea in cadrul suprafetei totale de teren agricol din Romania, de peste 9 milioane de hectare de teren arabil, ramane mica", a spus Maura Klassek, director general la Agras. Piata asigurarilor agricole a fost de circa 5-6 milioane de euro anul trecut.



Klassek este de acord ca, pe masura ce se vor agrega suprafete mai mari de terenuri in cadrul unor ferme, va creste cererea pentru asigurari agricole, dar crede ca procesul va mai dura. Deocamdata, exista probleme cu aplicarea legii asigurarilor agricole.



"Faptul ca anul trecut statul nu a acordat despagubiri in multe zone calamitate de seceta detinatorilor de terenuri care au cumparat polite de asigurare i-a descurajat pe producatorii agricoli. Astfel, vanzarile din toamna (aferente riscurilor pentru 2004-n.red.) au scazut cu 30% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Speram ca vom recupera in aceasta primavara", a mai spus Klassek.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO