Bănci și Asigurări

Asigurarile de viata, tot mai profitabile

08.09.2006, 19:52 20

In timp ce companiile de asigurari generale inregistreaza scaderi ale profitului sau chiar pierderi, asigurarile de viata devin tot mai profitabile, arata rezultatele companiilor dupa prima jumatate a anului. Unele dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor generale au inregistrat scaderi ale castigurilor in primul semestru sau chiar au mers pe minus. Situatia este similara celei din sistemul bancar, unde marilor jucatori le-a fost din ce in ce mai greu sa obtina cresteri ale rezultatului financiar in prima parte a anului.
Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de asigurari din Romania, care practica atat asigurari generale, cat si de viata, a inregistrat o scadere a profitului in prima jumatate a anului, de la 7 mil. euro in 2005 la 4,5 mil. euro in acest an. Principala cauza a reducerii profitului, atat in cazul Allianz-Tiriac, cat si in ceea ce priveste alte companii de asigurari, sunt daunele foarte mari pe segmentul auto.
Alta mare companie de asigurari care a publicat rezultatul financiar la sase luni este Asirom, care a inregistrat un profit net de 2,7 mil. euro, de circa cinci ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Marja de profit a companiei este insa redusa, de circa 2,9%.
Astra-Uniqa a incheiat primul semestru pe pierdere, rezultatul negativ fiind de 0,6 mil. euro. In aceeasi perioada a anului trecut, asiguratorul a inregistrat un profit de 0,08 mil. euro.
Daca marjele de profit in asigurari generale sunt in scadere, in asigurari de viata castigurile cresc in acelasi ritm cu afacerile sau chiar mai repede. ING Asigurari, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor de viata, a obtinut un profit de 4,9 mil. euro in primele sase luni, in crestere cu 42%. AIG Life, a doua companie de pe aceasta piata, a raportat o crestere cu 62% a profitului net, pana la 2,5 mil. euro. In aceeasi perioada, profitul companiei de asigurari Grawe aproape s-a dublat, ajungand la 1,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO