Bănci și Asigurări

Asigurările Casco şi-au menţinut un trend opus RCA, având o creştere de 13,5% a subscrierilor. Omniasig rămâne în continuare lider în topul Casco, urmat de Groupama şi Allianz-Ţiriac. Discrepanţa dintre vârful topului şi restul jucătorilor se adânceşte

Asigurările Casco şi-au menţinut un trend opus RCA,...

Autor: Mircea Nica

07.07.2023, 18:00 254

♦ Primele trei cele mai mari companii de asigurări de pe zona asigurărilor Casco au ajuns la final de T1/2023 la un volum cumulat al subscrierilor de 584 mil. lei, însemnând peste 75% din totalul subscrierilor de pe acest segment ♦ Prima medie consemnată pe zona Casco s-a dublat în ultimii 6 ani, ajungând la 3.252 lei la finalul lunii martie 2023.

Asigurăile Casco, care vin şi completează asigurarea obligatorie RCA cu acoperiri suplimentare pe care şoferii le pot achiziţiona voluntar, au consemnat o creştere de 13,5% a volumului de prime brute subscrise în primul trimestru (T1) din 2023, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 774 mil. lei, potrivit datelor publicate de Auto­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţeia asigurărilor în primul tri­mestru din 2023.

Deşi piaţa asigurărilor Casco reprezintă doar 24% din volumul total al pieţei auto, restul de 76% fiind reprezentată de asigurările RCA, cumulat cele două segmente au ajuns la finalul lunii martie 2023 la un volum al subscrierilor de 3,2 mld. lei, însemnând mai bine de 60% din totalul pieţei asigurărilor. Acest lucru reconfirmă dominanţa pieţei auto în totalul pieţei asigurărilor şi în acelaşi timp înseamnă că orice modificare semnificativă în această zonă poate influenţa pozitiv sau negativ rezul­tatele întregii pieţe.

Un exemplu este evoluţia pieţei RCA, care odată cu o scădere de 8% a volumului de prime brute subscrise a avut ca impact diminuarea semni­ficativă a creşterii întregii pieţe în pri­mele trei luni din 2023, la 2%. Deşi creşterea relativ uşoară a între­gii pieţe nu poate fi pusă doar pe seama evoluţiei pieţei RCA, ţinând cont de faptul că asigurările de viaţă au consemnat o uşoară diminuare a volumului de prime prute subscrise, cu siguranţă a avut o influenţă relativ mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO