Bănci și Asigurări

Asigurarea de zestre, o polita populara doar in perioada interbelica

21.03.2007, 19:40 76

Segmentul asigurarilor de casatorie reprezinta sub 1% din piata asigurarilor din Romania in prezent, in conditiile in care acest tip de polite era foarte popular in perioada interbelica, cand oamenii puneau mai mult accent pe zestrea oferita copiilor.
"Acest produs este o asigurare de viata cu formare de capital ce ofera posibilitatea acordarii protectiei prin asigurarea intretinatorului copilului si a copilului asigurat, concomitent cu acumularea unui capital ce se va plati cu certitudine la casatoria copilului. Daca aceasta nu are loc pana la implinirea varstei de 25 de ani, suma asigurata va fi platita la implinirea aceste varste", explica Vasile Man, director al directiei Asigurari de Viata in cadrul Ardaf Cluj.
Asiguratorul clujean impreuna cu Omniasig Life sunt singurele companii de asigurari de pe piata locala care ofera acest tip de asigurare.
Polita se adreseaza parintilor care doresc sa acumuleze in timp pentru copiii lor un capital financiar necesar la un start survenit in viata lor cu ocazia casatoriei. Varsta minima a parintelui contractant al asigurarii trebuie sa fie de 18 ani impliniti, iar la expirarea contractului nu trebuie sa depaseasca 75 de ani.
"Prima de asigurare anuala se stabileste in functie de suma pe care doreste sa o primeasca copilul la data casatoriei, varsta parintelui si a copilului la data incheierii asigurarii", explica Man. De exemplu, daca un parinte in varsta de 24 ani doreste sa-si asigure copilul de 2 ani la Ardaf cu o suma de 10.000 lei, atunci trebuie sa plateasca o prima anuala de 469,2 lei pe care o poate plati in rate lunare de 41,1 lei.
"Costul asigurarii creste pe masura ce parintele inainteaza spre varsta limita de cuprindere in asigurare de 62 de ani pentru parinte si 10 ani la fete, respectiv 12 ani la baieti", specifica Man. Astfel ca, un parinte care se afla la limita maxima de cuprindere in asigurare, 62 ani, si varsta copilului (baiatului) este de 12 ani, trebuie sa plateasca o prima anuala de 999,8 lei pentru o suma asigurata de 10.000 lei.
"Incheind acest tip de asigurare din primii ani de viata ai copilului (0-10 ani), efortul financiar necesar asigurarii unei rente/dote importante este foarte mic, copilul dispunand in momentul casatoriei sau la expirarea contractului de suma asigurata si acumularea de capital", spune Oana Tomescu, senior trainer la Omniasig Life. Polita de asigurare de casatorie a celor de la Omniasig Life se numeste Junior Matrimonial si a generat in 2005 venituri in valoare de circa 1 milion lei (0,27 mil. euro), in conditiile in care piata a fost de 1,24 milioane lei. Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana care incheie acest tip de polite la Omniasig Life este ca copilul beneficiar sa aiba cel mult 10 ani.
"Acestea aduc profit asiguratorilor in masura in care se vor incadra in cheltuielile avute in vedere la stabilirea primelor de asigurare, au fost constituite si fructificate corespunzator rezervele matematice ale acestei categorii de asigurari, tabela de mortalitate luata in calcul la stabilirea primelor nu s-a deteriorat semnificativ, gradul de rascumparare s-a mentinut in limitele acceptabile", explica Man.
Compania de asigurari Ardaf, care a fost achizitionata la inceputul acestui an de fondul de investitii ceh PPF Investments, a subscris anul trecut pe asigurari de casatorie prime brute in valoare de 200.442 lei, un nivel asemanator celui inregistrat in 2005. Asiguratorul clujean a incheiat in 2006 cu 148 de astfel de polite, cu 20 mai putine decat in anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO