Bănci și Asigurări

Asiban: Incheiem colaborarea cu cei care ne-au provocat daune

15.11.2006, 18:19 43

Compania de asigurare Asiban va finaliza cel mai probabil maine majorarea de capital de 14 mil. euro necesara iesirii din procedura de redresare financiara, a declarat pentru ZF Dumitru Ceraceanu, directorul general al companiei.
Compania a intrat in redresare financiara prin decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in urma cu aproape o luna, din cauza unor probleme de lichiditate ce au dus la reducerea marjei de solvabilitate sub limita permisa de lege.
"Termenul legal pentru varsarea banilor si notificarea CSA privind aceasta majorare de capital este vineri, dar cred ca joi vom definitiva procedurile", a spus Ceraceanu. El a precizat ca imediat dupa varsarea banilor vrea sa notifice CSA referitor la revenirea la normalitate a indicatorilor financiari, pentru ca autoritatea de supraveghere sa elimine sanctiunea impusa Asiban.
Directorul companiei a mai precizat ca daunalitatea foarte mare pentru politele autor (RCA si Casco) este responsabila pentru problemele de lichiditate ale companiei, mai ales ca daunalitatea a venit pe fondul unei strategii de crestere a cotei de piata.
"De la anul, daca reusim sa obtinem acordul actionarilor, vom incerca sa limitam cresterea cotei de piata, pentru a reveni pe profit", a anuntat Ceraceanu, referitor la strategia Asiban pentru anul viitor. Compania a obtinut anul trecut un profit de 2,67 mil. euro, dar a trecut pe pierderi anul acesta. La finalul primelor noua luni, compania inregistra o pierdere neta de 4,2 mil. euro.
In acelasi timp, compania a raportat prime brute subscrise de 93,25 milioane de euro, in crestere cu 32% fata de primele noua luni din 2005. Cresterea rapida a lovit insa business-ul Asiban, motiv pentru care asiguratorul cauta sa-si modifice strategia la anul.
"Vom cauta sa incheiem colaborarea cu clientii care au solicitat cele mai mari daune si sa facem ordine in portofoliu, pentru a reveni din nou pe profit", a adaugat Ceraceanu.
Conform unor surse din piata, Asiban a reluat in luna octombrie colaborarea cu BRD, a doua banca de pe piata, pentru asigurarea de credite. Contractul a fost pierdut de Asiban in primul trimestru al anului. Ceraceanu a confirmat reluarea colaborarii cu BRD incepand cu luna octombrie, dar "intr-o alta varianta". Surse din piata asigurarilor au declarat ca noua forma a contractului cu BRD aduce Asiban prime mult mai mici, nereusind sa acopere pierderile cauzate de intreruperea colaborarii la inceputul acestui an.
Asiban este detinuta in proportii de cate 25% de catre BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania. Toti cei patru actionari au decis sa participe in cote egale la majorarea de capital ce se va finaliza maine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO