Bănci și Asigurări

ASF a avut la 9 luni venituri în uşoară creştere şi cheltuieli mai mici cu 14,6%

ASF a avut la 9 luni venituri în uşoară creştere şi...

Autor: Raluca Ghinea

04.11.2015, 17:21 158

Astfel, execuţia bugetară a ASF după primele nouă luni s-a încheiat cu un excedent de 28,34 milioane lei, aproape triplu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al autorităţii.

Sectorul asigurări-reasigurări a generat un volum al încasărilor de 48,08 milioane lei, reprezentând 40,79% din veniturile totale, în creştere cu 29,88%, datorită încasării unor debite restante, în principal.

Veniturile generate de către sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare s-au plasat la 38,35 milioane lei, cu o pondere de 32,54% din încasări, cu 14,57% mai mici, pe fondul reducerii semnificative a volumului tranzacţiilor bursiere şi din cauză că suma estimată a se încasa din derularea ofertelor publice de vânzare-cumpărare-preluare nu a fost realizată, întrucât nu s-au derulat oferte semnificative.

"De asemenea, una dintre cauzele diminuării încasărilor o reprezintă reducerea cotelor şi comisioanelor pe piaţa de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015: reducerea cu 25% a cotei la valoarea tranzacţiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investiţii etc", se arată în comunicat.

Încasările generate de segmentul pensiilor private au fost de 29,4 milioane lei (24,9% din încasările totale), în urcare cu 18,47%, provenind din contribuţiile plătite de administratorii de fonduri pe Pilonul II.

Diferenţa de 1,73% din totalul veniturilor realizate de către ASF în primele nouă luni ale anului o reprezintă venituri proprii din alte surse, precum dobânzi sau venituri din chirii.

"ASF are în vedere analizarea şi reducerea în continuare a contribuţiilor entităţilor din piaţa financiară non-bancară pe măsura creşterii activităţii în piaţă şi a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare şi supraveghere", precizează autoritatea.

Cheltuielile realizate în primele trei trimestre au scăzut cu 14,6%, la 89,52 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 20,44%, acestea reprezentând 59,2% din totalul veniturilor realizate, de la 76,3%, iar gradul de realizare a fost de 88,4% din prevederile bugetare.

Totodată, cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,77%, pe fondul cheltuielilor cu consultanţa pentru exerciţiul Balance Sheet Review (BSR), contracte juridice, dar şi finalizarea contractului de întreţinere a bazei CEDAM/EWS.

Cheltuielile cu investiţiile au crescut de aproape şase ori, după achiziţia de licenţe şi softuri IT şi realizarea sistemului de securitate şi de acces în sediul ASF.

"În acelaşi timp, cheltuielile totale de capital s-au menţinut cu mult sub nivelul bugetat (la 40%) din cauza imposibilităţii de a realiza investiţiile IT programate, ca urmare a derulării cu dificultate a procedurilor de achiziţie publică. Astfel, principala licitaţie de 5,5 milioane de lei, având ca obiect realizarea unei infrastructuri centralizate IT şi implementarea unui sistem de procesare a petiţiilor de la consumatori, a fost blocată până de curând din cauza disputelor juridice dintre participanţi, suspendarea procedurii fiind ridicată de instanţă săptămâna trecută", se menţionează în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO