Bănci și Asigurări

Are sau nu dreptul CNAS de a selecta asiguratorii?

31.03.2003, 00:00 14

Decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a face o selectie a companiilor de asigurari care sa fie abilitate sa incheie contracte de asigurare de raspundere civila a medicilor si institutiilor spitalicesti (asigurari de malpraxis) care au contracte cu CNAS este contestata de catre medici si de o parte din companiile de asigurari.
Conform legii, toate cadrele medicale si institutiile care au contract cu Casa trebuie sa aiba asigurare de malpraxis.
Medicii se plang ca sunt prea mari sumele asigurate, deci si primele pe care trebuie sa le plateasca, iar companiile de asigurare afirma ca nu era de competenta CNAS organizarea unei asemenea selectii.   
Conform selectiei CNAS, doar Asirom, Allianz-tiriac, Ardaf si Astra sunt abilitate sa incheie contracte de malpraxis  pentru acest an, fiecare pentru o anumita categorie de personal medical sau institutie sanitara.
"Dupa opinia noastra CNAS nu este indrituita sa faca o asemenea selectie. Este un abuz. In plus, in faxul pe care l-am primit eram chemati sa participam la o procedura de selectie, si nu o licitatie. A fost neclar. De asemenea, termenul de depunere a dosarelor-cinci zile calendaristice, a fost mult prea strans fata de multitudinea de acte si avize fiscale cerute, pentru unele din ele termenul legal de obtinere fiind de 14 zile", afirma Tudor Moldoveanu, de la compania de asigurari Generali. Generali a fost exclusa de la licitatie pentru ca a depus documentatia cu 30 de minute mai tarziu (20 minute in varianta companiei) decat termenul limita, afirma reprezentantii Casei. 
Si reprezentantii unei alte companii de asigurari, Asitrans, sustin ca CNAS nu era indrituita sa tina o asemenea licitatie.
Reprezentantii CNAS afirma insa ca, potrivit legii, CNAS are printre atributiii aceea de a "reglementa in mod unitar sistemul de asigurari de raspundere civila", asa incat este pe deplin acoperita.
Ei sustin ca nu mai puteau accepta ca asigurarile sa fie facute pe sume mici, la companii nesigure din punct de vedere financiar. Asa incat au organizat o selectie: au trimis cereri de oferta la toate companiile de asigurari, au primit 16 depuneri de caiete de sarcini, opt au fost descalificate, iar din acestea au indeplinit baremul minim de punctaj cele patru. O parte dintre companiile descalificate- Omniasig,  Interamerican sau Asiban- au stampilat plicul exterior cu parafa companiei, ceea ce era interzis conform caietului de sarcini, afirma reprezentantii CNAS.
CNAS mai afirma ca aceste contestatii ale medicilor sunt nefondate.
De exemplu, un medic de familie trebuie sa plateasca o prima de 60 euro pe an (2.116.000 lei) pentru o asigurare de 50.000 euro (1,8 mld.lei). Aceasta inseamna ca pacientul, in cazul in care medicul greseste tratamentul, poate primi o despagubire de pana la 50.000 euro.
"Nu cred ca doua milioane de lei pe an este mult. In strainatate, primele sunt si mai mari, pentru ca sumele asigurate ajung la sute de mii sau chiar milioane euro.", explica reprezentantii CNAS. Chirurgii si stomatologii sunt asigurati pentru 125.000 euro (prima de 150 euro pe an), iar personalul medical mediu pentru 30.000 euro (36 euro prima annuala). Unitatile sanitare, in functie de importanta lor, sunt asigurate pentru sume intre 100.000 euro si 500.000 euro, primele de plata fiind intre 150 si 600 de euro pe an.
Contractele de malpraxis deja incheiate se deruleaza pana la capat, asiguratii fiind nevoiti doar sa-si incheie asigurai suplimentare daca sumele asigurate nu ating plafoanele stabilite.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO