Bănci și Asigurări

Ardealul a adus 30% din veniturile RBL

20.04.2005, 17:55 13

Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si-au anuntat intentia de a deschide un birou regional la Cluj-Napoca, incepand cu toamna acestui an, in special datorita aportului semnificativ al clujenilor la veniturile totale ale institutiei specializate in economisire-creditare pentru locuinte.

Astfel, anul trecut au fost incheiate 32.467 de contracte de economisire-creditare, cu o suma contractata totala de aproape 155 de milioane de euro.

"Aproape 30% din veniturile Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt aduse de echipa din Cluj. Aici s-au semnat 2.434 de contracte, iar dupa suma contractata 1.190 de contracte au valori cuprinse intre 200 - 299 de milioane de lei. Majoritatea contractelor au fost incheiate in varianta de Tarif Rapid (TR), ratele pe care clujenii sunt dispusi sa le plateasca fiind cele mai mari din tara", a declarat ieri Cristian Filimon, director de dezvoltare pe zona Cluj a RBL.

Ca pondere in veniturile totale realizate de RBL, Clujul se situeaza pe primul loc, fiind urmat de Iasi si Galati, conform estimarilor reprezentantilor bancii.

Potrivit lui Cristian Filimon, 1.081 de clujeni cu varste cuprinse intre 26 si 40 de ani au incheiat deja contracte de economisire-creditare, restul de 1.353 fiind contractate de persoane cu varste cuprinse intre 2 luni si 82 de ani (exceptand cealalta categorie de varsta).

Deschiderea biroului de la Cluj face parte din strategia bancii de dezvoltare a retelei de distributie, anul acesta urmand sa mai fie deschise astfel de birouri si in alte orase din tara.

Investitiile realizate anul trecut pentru lansarea bancii pe piata romaneasca s-au ridicat la peste 4 milioane de euro, principalele directii fiind dezvoltarea unei retele de distributie, marketing si imagine. Volumul total al activelor detinute era la sfarsitul lui 2004 de 19,5 milioane de euro, iar oficialii banci estimeaza ca acesta va ajunge la finele acestui an la 58 de milioane de euro.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prima banca din Romania care administreaza un sistem de economisire-creditare in domeniul locativ, dupa un model german.

De la jumatatea acestui an, RBL va avea si un competitor pe aceasta nisa de piata. Grupul german HVB este in curs de obtinere a autorizatiilor BNR pentru infiintarea unei institutii similare. Aceasta ar urma sa fie condusa de Petre Tulin, care va parasi la sfarsitul acestei luni functia de director al directiei de reglementare din BNR. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO