Bănci și Asigurări

Ardaf a avut câştig de 2,6 mil. euro, dar afacerile au scăzut cu 23%

Autor: Ciprian Botea

14.11.2010, 23:49 22

Ardaf, companie de asigurări controlată de Generali PPF, aobţinut în primele nouă luni un profit net de 10,8 milioane de lei(2,58 mil. euro), comparativ cu o pierdere de 69,8 mil. lei înaceeaşi perioadă a anului trecut.
Compania a subscris în perioada ianuarie - septembrie prime bruteîn valoare de 188,7 mil. lei pe segmentul de asigurări generale, înscădere cu 23% faţă de intervalul similar din 2009, potrivitdatelor publicate pe Bursă. În perioada ianuarie - iunie, com­paniaobţinuse primul profit se­mestrial din ultimii patru ani, de 9 mil.lei şi vânduse poliţe de
141 mil. lei.

Peste jumătate din veniturile Ardaf au fost re­pre­zentate desubscrierile pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto(RCA), în valoare de 102,8 mil. lei, în timp ce o treime dinafaceri este reprezentată de asigurările Casco, unde poliţelesubscrise au atins valoarea de 67,3 mil. euro după primele nouăluni. Subscrierile pe segmentul RCA au scăzut cu 27%, iar poliţelevândute pe segmentul Casco s-au diminuat cu 19,1%.
Ritmul de scădere a afacerilor s-a accentuat în trimestrul trei, încondiţiile în care volumul primelor brute subscrise scăzuse cu doar13,5% în primele şase luni. În trimestrul trei, compania a subscrisprime de 47,7 mil. euro pe segmentul asigurărilor generale şi aînregistrat un profit de 1,8 mil. lei.

Primele subscrise pe asigurări de răspundere civilă generală austagnat în primele nouă luni, la 4,48 mil. lei, în timp ce pesegmentul property (asigurări de incendiu şi calamităţi naturale)valoarea poliţelor vândute a scăzut cu 9,9%, la 10,2 mil. lei. Lajumătatea acestui an, după intrarea în vigoare a asigurăriiobligatorii a locuinţei, preşedintele Ardaf, Sta­nislav Uma,declara că asigu­-rătorul se va concentra pe emiterea de po­liţeproperty.
Pe asigurări de viaţă, Ardaf a subscris poliţe în valoare de 29.666lei, în condiţiile în care a renunţat în trimestrul doi laportofoliul de asigurări de viaţă, transferându-l către Generali,companie din acelaşi grup.
Asigurătorul a plătit între ianuarie şi septembrie desbăgubiri învaloare de 177,1 mil. lei, în scădere de la 190,1 mil. lei înperioada similară din 2009. Despăgubirile au scăzut datorităreducerii semnificative a expunerii pe segmentul RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO