Ardaf a avut câştig de 2,6 mil. euro, dar afacerile au scăzut cu 23%

Autor: Ciprian Botea 14.11.2010

Ardaf, companie de asigurări controlată de Generali PPF, a obţinut în primele nouă luni un profit net de 10,8 milioane de lei (2,58 mil. euro), comparativ cu o pierdere de 69,8 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Compania a subscris în perioada ianuarie - septembrie prime brute în valoare de 188,7 mil. lei pe segmentul de asigurări generale, în scădere cu 23% faţă de intervalul similar din 2009, potrivit datelor publicate pe Bursă. În perioada ianuarie - iunie, com­pania obţinuse primul profit se­mestrial din ultimii patru ani, de 9 mil. lei şi vânduse poliţe de
141 mil. lei.

Peste jumătate din veniturile Ardaf au fost re­pre­zentate de subscrierile pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), în valoare de 102,8 mil. lei, în timp ce o treime din afaceri este reprezentată de asigurările Casco, unde poliţele subscrise au atins valoarea de 67,3 mil. euro după primele nouă luni. Subscrierile pe segmentul RCA au scăzut cu 27%, iar poliţele vândute pe segmentul Casco s-au diminuat cu 19,1%.
Ritmul de scădere a afacerilor s-a accentuat în trimestrul trei, în condiţiile în care volumul primelor brute subscrise scăzuse cu doar 13,5% în primele şase luni. În trimestrul trei, compania a subscris prime de 47,7 mil. euro pe segmentul asigurărilor generale şi a înregistrat un profit de 1,8 mil. lei.

Primele subscrise pe asigurări de răspundere civilă generală au stagnat în primele nouă luni, la 4,48 mil. lei, în timp ce pe segmentul property (asigurări de incendiu şi calamităţi naturale) valoarea poliţelor vândute a scăzut cu 9,9%, la 10,2 mil. lei. La jumătatea acestui an, după intrarea în vigoare a asigurării obligatorii a locuinţei, preşedintele Ardaf, Sta­nislav Uma, declara că asigu­-rătorul se va concentra pe emiterea de po­liţe property.
Pe asigurări de viaţă, Ardaf a subscris poliţe în valoare de 29.666 lei, în condiţiile în care a renunţat în trimestrul doi la portofoliul de asigurări de viaţă, transferându-l către Generali, companie din acelaşi grup.
Asigurătorul a plătit între ianuarie şi septembrie desbăgubiri în valoare de 177,1 mil. lei, în scădere de la 190,1 mil. lei în perioada similară din 2009. Despăgubirile au scăzut datorită reducerii semnificative a expunerii pe segmentul RCA.