Bănci și Asigurări

Apetit tot mai mic pentru creditele ipotecare clasice

22.08.2007, 17:44 20

Creditul ipotecar/imobiliar s-a miscat lent in primul semestru, reusind o crestere cu numai 13%, pana la ceva mai mult de 9 miliarde de lei (2,9 mld. euro). In primele sase luni din 2006 finantarile ipotecare urcasera cu 17%.
Creditul de consum a ramas si anul acesta favoritul populatiei, marcand o crestere in prima jumatate a anului cu circa 25%, desi ritmul a incetinit fata de cel din 2006.
Ramane insa intrebarea cat de exacte sunt statisticile BNR, in conditiile in care bancile comerciale aproape nu mai fac deosebiri intre creditele ipotecare clasice si cele pentru nevoi personale de mare valoare, garantate cu ipoteca (acestea din urma sunt insa incluse de BNR in categoria creditelor de consum).
Mai mult, o serie de banci au externalizat chiar creditele ipotecare catre actionarii lor din strainatate, diminuandu-si astfel bilantul local, pentru a evita costurile mari de reglementare impuse de banca centrala. Recent, grupul maghiar OTP Bank a aratat in raportul trimestrial transmis bursei de la Budapesta ca filiala sa locala a externalizat circa trei sferturi din portofoliul sau de credite ipotecare in Ungaria.
BNR include in categoria creditelor pentru investitii imobiliare finantarile acordate exclusiv pentru achizitia sau construirea de imobile sau pentru cumpararea de terenuri. Spre deosebire de acestea, creditele pentru nevoi personale garantate cu ipoteca permit obtinerea unor sume asemanatoare, insa modul de utilizare este mult mai flexibil.
Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lui iunie creditul ipotecar/imobiliar inregistra o crestere anualizata cu 47%, in incetinire fata de mai, cand ritmul era de 52%. Creditul nu a mai evoluat atat de incet din primavara trecuta.
Astfel, creditul ipotecar a incetinit chiar in lunile de vara, cand sectorul constructiilor merge la viteza de croaziera.
In cadrul finantarilor pentru investitii imobiliare valuta detine ponderea importanta, cu peste 71%. De altfel, creditul in lei se misca tot mai incet, ritmul anualizat coborand la 29%, de la 114%, cat era la sfarsitul anului trecut. Si la creditul in valuta soldul creste mai lent, ritmul incetinind la 50% fata de niveluri de 55% in mai si 63% in aprilie.
In conditiile in care BNR nu tine o statistica distincta a creditelor cu garantii imobiliare, de mare valoare, este greu de estimat cat din creditele aparent "de consum" ajung sa finanteze achizitii de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO