Bănci și Asigurări

Apar primele raportări SAF-T: OTP Bank anunţă că a depus declaraţia de control fiscal în format SAF-T. Procesul a implicat prelucrarea a peste 1,5 milioane de tranzacţii şi corelarea a peste 320 de indicatori din sistemele operaţionale ale băncii

Apar primele raportări SAF-T: OTP Bank anunţă că a...

Autor: Cristina Bellu

27.06.2023, 10:19 1419

OTP Bank România anunţă că a depus şi validat declaraţia de control fiscal în format SAF-T (Declaraţia 406). Procesul a avut loc înainte de data de 1 iulie, termenul prevăzut de autorităţi pentru instituţiile financiar-bancare, instituţia devenind astfel una dintre primele bănci din România care îndeplineşte această cerinţă de raportare.

SAF-T (Standard Audit File for Taxation) reprezintă un standard internaţional pentru transferul electronic de date contabile între contribuabili şi autorităţile fiscale. Raportarea în format SAF-T (Declaraţia 406) este o iniţiativă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru colectarea unitară a datelor financiar-contabile la nivel global.

Pentru realizarea proiectului SAF-T, OTP Bank a colaborat cu New Business Dimensions, o companie specializată în soluţii de raportare pentru mediul bancar.  

Compania a consolidat şi integrat date din mai multe sisteme operaţionale deţinute de OTP Bank.

Astfel, obţinerea primei declaraţii D406 SAF-T a implicat procesarea a peste 1.5 milioane de tranzacţii şi corelarea a peste 320 de indicatori din sistemele operaţionale ale OTP Bank.

"SAF-T a fost un proiect inedit, atât prin noutate cât şi prin complexitatea datelor necesare pentru obţinerea declaraţiei,” afirmă Mihai Popescu, Project Coordinator la OTP Bank România.

Principala provocare a proiectului a fost respectarea nivelului ridicat de detaliere şi acurateţe a datelor cerute de autorităţile fiscale şi implicit, ajustarea sistemelor informatice în acest sens. Întregul proces a fost facilitat de nivelul de digitalizare al OTP Bank şi existenţa unui depozit central de date, precum şi de suportul adus de consultanţii New Business Dimensions.

”SAF-T a venit cu două provocări, una de business care a implicat schimbarea modului de înregistrare a datelor în sistemele operaţionale pentru a respecta nivelul de detaliu cerut de autorităţi şi una tehnică, legată de extragerea efectivă, transformarea şi consolidarea tuturor acestor informaţii.  SAF-T nu este însă un proiect care se finalizează cu depunerea primei declaraţii ci continuă pe termen lung şi impune un nivel ridicat de rigurozitate în procesul colectare, întreţinere şi procesare a datelor financiar-contabile.” explică Corina Nabusevschi, Business Analyst Manager la New Business Dimensions.

Formatul SAF-T a fost adoptat în mai multe ţări europene, iar în timp se va generaliza la nivelul întregii Uniuni. Formatul adoptat de România este unul dintre cele mai complexe şi implică raportarea a peste 450 de date contabile, financiare şi fiscale referitoare la tranzacţiile derulate de companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO