Bănci și Asigurări

APAPR: Reducerea contributiei pentru pensia privata obligatorie - o nationalizare

19.05.2010, 12:04 50

Reducerea contributiei pentru pensia privata reprezinta onationalizare a acestui siste, afirma Crinu Andanut, presedinteleAsociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

"Ceea ce s-a decis este o nationalizare a sistemului de pensiiprivate. Atunci cand statul intervine si afecteaza conturileprivate ale indivizilor aceasta se numeste nationalizare. Asistamla falimentarea sistemului de pensii private, atat aadministratorilor, cat si a celor 5 milioane de participanti", adeclarat Andanut. El spune ca in urma acestei masuri perioada derecuperare a investitiilor de catre administratorii de pensii vacreste de la 10 ani, cat s-a planificat initial, la 20 sau 30 deani. Si in Argentina sistemul de pensii private a fost nationalizatin 2009.

Efectul reducerii contributiei la pensiile private estedistrugator, afirma Andanut. "O contributie cu un punct procentualmai mica pe o durata de cotizare de 30 de ani duce la o pensie cu30% mai mica".

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat, care reuneste 99%din jucatorii de pe piata de profil, a trimis deja scrisori deprotest impotriva reducerii contributiei la fondurile private depensii catre presedinte, guvern si Fondul Monetar International, adeclarat Crinu Andanut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO