Bănci și Asigurări

Anul electoral 2012 este un risc important pentru inflaţie, avertizează BNR

Autor: Claudia Medrega

08.11.2011, 21:25 219

Potenţialele abateri de la programul de consolidare fiscală asumat de guvern, din perspectiva calendarului electoral încărcat din 2012, reprezintă un risc important pentru inflaţia de anul viitor, potrivit raportului trimestrial asupra inflaţiei elaborat de BNR.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%.

"Pe termen scurt, balanţa riscurilor la adresa ratei proiectate a inflaţiei din scenariul de bază apare a fi relativ echilibrată. Pe termen mediu însă, deşi într-o măsură atenuată faţă de runda anterioară, balanţa generală a riscurilor se menţine încă sensibil înclinată în sensul unor abateri nefavorabile de la scenariul de bază. Sursele potenţiale ale acestora sunt evoluţiile mediului extern, conduita politicii fiscale şi ajustările preţurilor administrate", se menţionează în raport.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avetizat luni că 2012 este an electoral şi "nu va fi uşor să fie ţinute în frâu cheltuielile bugetare".

Principalele riscuri externe sunt asociate unei posibile accentuări a tensiunilor create pe pieţele financiare internaţionale de întârzierea soluţionării crizei datoriilor suverane.

Astfel, amplificarea nervozităţii şi a aversiunii faţă de risc a investitorilor ar putea conduce la creşterea costurilor şi reducerea accesului la surse de finanţare inclusiv pentru economiile europene din afara zonei euro, precum România. Manifestarea acestor efecte ar implica dificultăţi de finanţare a deficitului bugetar, dar şi a sectorului privat, reflectate în dobânzi mai înalte, precum şi în presiuni asupra cursului de schimb al monedei naţionale.

Totodată, există riscul unor creşteri de preţuri administrate mai mari decât cele prevăzute în scenariul de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO