Bănci și Asigurări

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank: BCR si-a atins tinta de profit

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank: BCR si-a atins tinta de profit

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank: Cred ca pretul va creste in curand la 42 de euro, iar intr-o zi va ajunge la 60, dar noi vrem sa-l vedem la 120 de euro si se va intampla. Nu pentru ca suntem cei mai buni bancheri, ci pentru ca tarile in care suntem prezenti vor face ca actiunile sa creasca.

15.02.2008, 20:48 34

Marile tinte ale BCR pentru 2008 sunt sa se detaseze ca un jucator major pe segmentul corporate, in organizarea si antrenarea de proiecte de infrastructura, sa-i sprijine pe investitorii straini care vor sa vina in Romania si sa-si faca angajatii sa inteleaga ca trebuie sa-i serveasca pe clienti, nu doar sa le vanda produse, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
"Vreau ca BCR sa fie un jucator de top in corporate business, pe proiecte de infrastructura, dar si pentru investitorii straini care vor sa vina pentru ca este o cerere uriasa de servicii financiare", a declarat Andreas Treichl intr-un interviu acordat ZF dupa lansarea la tranzactionare a actiunilor Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti. El spune ca BCR este cea mai mare banca din Romania, dar "trebuie sa lucram mult pentru a fi si cea mai buna, pentru a-i convinge pe clienti ca suntem cea mai buna".
"BCR nu va avea probleme sa-si realizeze bugetul pe 2008, nici cu finantarea. Cheia este sa lucram la instruirea angajatilor pentru asimilarea noilor produse, astfel incat sa le inteleaga si sa le vanda proactiv."
Cat priveste 2007, Treichl estimeaza ca BCR si-a atins tinta de profit, respectiv cresterea cu circa 40% fata de 2006.
Actiunile Erste Bank (EBS) au intrat ieri la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la un pret de 141,9 lei, in crestere cu 2% fata de pretul de referinta de 139,1 lei stabilit de BVB pe baza cursului de inchidere din ziua precedenta de la Viena. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, pretul a oscilat intre 140 de lei si 142,9 lei, inchiderea gasind cursul la 141,8 lei, usor sub nivelul din deschidere. S-au realizat 274 de tranzactii in valoare totala de peste 3 mil. lei (830.000 de euro).
Referitor la eventuala listare si a BCR, Treichl a fost mai transant decat de obicei: "Avem obligatia contractuala de a lista BCR la cel mult trei ani de la incheierea procesului de privatizare, ceea ce ar insemna octombrie 2009, cel tarziu. Erste isi respecta contractele incheiate, deci va fi o listare. Nu pot spune cum anume se va intampla pentru ca mai avem timp, iar acum ne gandim la altele." El afirma ca nu au loc negocieri cu SIF privind pachetele de actiuni detinute de acestea la BCR. In plus, a catalogat drept "simple zvonuri" informatiile privind posibilitatea ca SIF-urile sa primeasca de la Erste o oferta de schimb de actiuni similara celei avansate anul trecut salariatilor BCR.
"A fost doar o listare, desi pregatirile s-au dovedit mai complicate decat credeam toti, dar am fost placut surprins de sprijinul primit; acum trebuie sa ne concentram cu totul asupra BCR. Avem intarzieri pe anumite tronsoane ale programului de integrare, insa este inevitabil sa apara si probleme atunci cand incerci sa faci mai multe lucruri deodata. In general sunt foarte multumit de cum evolueaza programul de integrare si cred ca in cateva luni vom finaliza cea mai mare parte din ce ne-am propus", afirma seful Erste Bank.
Principala misiune a lui Manfred Wimmer, CEO interimar al BCR, este tocmai sa aiba grija ca programul sa se finalizeze in grafic. Treichl spune ca ar prefera sa gaseasca un bancher roman care sa ocupe functia de CEO al BCR.
"Chestiunea este ca CEO-ul BCR nu trebuie sa fie doar un bun bancher, ci este foarte important sa fie o personalitate reconoscuta in tara, care sa poata interactiona foarte bine cu publicul romanesc. Totusi, nationalitatea viitorului CEO al BCR nu ar trebui sa suscite discutii si nu cred ca ar fi o mare problema ca banca sa fie condusa de un strain, situatie care se regaseste in cazul altor banci mari."
Seful Erste afirma ca Wimmer "face o treaba foarte buna la BCR, chiar mai buna decat se astepta el insusi", si confirma informatiile potrivit carora strategul Erste prefera sa revina la munca sa anterioara odata incheiata misiunea la BCR.
Treichl ii incurajeaza pe salariatii BCR sa cumpere actiuni Erste.
"Daca au posibilitatea sa investeasca, este o ocazie excelenta. Cred ca pretul va urca in curand la 42 de euro, va ajunge si la 60 intr-o zi, dar noi vrem sa-l vedem la 120 de euro si se va intampla."
El le recomanda si SIF-urilor sa cumpere. "Cred ca este o investitie buna si pentru ei. Ma bucur ca SIF Transilvania a si inceput sa cumpere. Ar trebui sa investeasca in Romania, dar sa inceapa sa se gandeasca si la regiune."
Treichl confirma ca Nicolae Danila, fostul CEO al BCR, este in prezent cel mai mare actionar persoana fizica al Erste Bank si sustine ca nu face un obiectiv personal din a detine aceasta pozitie. El nu considera ca Erste ar fi fost "pedepsita" de piata prin scaderea abrupta a pretului actiunilor. "Piata este piata. Cand am decis sa ne listam, ne-am asumat si beneficiile, dar si partile rele. Piata este formata din oameni si oamenii sunt nervosi, nu pietele.
Pe de alta parte, seful Erste sustine ca unii jucatori au incercat sa castige de pe urma vehicularii unor comentarii nefavorabile privind grupul Erste si Romania.
"Sunt convins ca unii au vrut sa faca bani prin promovarea unei imagini care nu reflecta realitatea atat in cazul Erste Bank, cat si in ce priveste situatia macroeconomica din Romania. Este un joc dur, dar natural, asa merg lucrurile, insa la un moment dat realitatea invinge. Ar fi fost cu adevarat o problema daca noi am fi scazut in timp ce altii urcau, dar am pierdut cam toti la fel."
Reprezentantii institutiilor pietei de capital de la Bucuresti sustin ca listarea Erste Bank reprezinta un semnal pozitiv pentru piata de capital din Romania si ca aceasta ar putea determina si alte modificari in functionarea Bursei.
"Vom analiza care este impactul prelungirii sedintei de tranzactionare. Daca vom constata ca aceasta prelungire va genera volume mai mari de tranzactionare si va capta mai multi investitori, raspunsul va fi pe masura", a declarat Stere Farmache, presedintele si CEO-ul BVB.
Directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, a declarat ca listarea Erste a presupus alinierea completa a mecanismelor post-tranzactionare ale Depozitarului Central la regulile si practicile depozitarilor din UE.
Tanasoiu a mai precizat ca o parte din actiunile Erste detinute de catre salariatii BCR au fost inregistrate deja la depozitar.
"Principala problema cu care ne-am confruntat a fost adaptarea cadrului legislativ. In prezent, actiunile se tranzactioneaza pe segmentul international al Bursei, pe care s-a implementat un sistem pilot care dispune de reglementari noi, care nu sunt disponibile pentru emitentii locali. Acest sistem va fi testat timp de 6 luni dupa care ar putea fi implementat si pentru emitentii locali", a declarat Stefan Damian, partener in cadrul casei de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, care a intermediat listarea Erste la Bucuresti.
"Ma asteptam la un volum ceva mai mic in prima zi, in conditiile in care brokerii mai au de rezolvat probleme tehnice privind tranzactionarea. Interesul s-a manifestat la cumparare, iar market-makerii au adus actiuni de la Praga si Viena pentru a satisface cererea", a declarat pentru ZF Valerian Ionescu, directorul departamentului de equity trading al BCR, unul dintre market-makerii pentru actiunile Erste.
Market-makerii sunt una dintre noutatile pe care listarea Erste le-a adus pe piata romaneasca de capital, rolul lor fiind de a asigura contrapartida pentru investitorii interesati sa vanda sau sa cumpere actiuni, pentru a asigura stabilitatea pretului actiunilor in piata.
"Deocamdata pretul este stabilit in functie de cursul de la Viena. Daca lichiditatea va creste, pretul ar putea fi influentat mai tarziu si de cererea si oferta de pe piata", a precizat Ionescu. Cererea pentru actiuni Erste vine, in special, din partea investitorilor institutionali locali, respectiv SIF-uri si fonduri mutuale, insa printre cumparatori s-ar putea afla si salariati ai BCR.
"Nu stiu daca am realizat inca vreo tranzactie, dar in principiu am aprobat cumpararea de actiuni Erste. Numarul de actiuni pe care-l vom cumpara depinde de evolutia pretului in perioada urmatoare si de evaluarile care mai apar intre timp", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO