Bănci și Asigurări

Analistii straini estimeaza la BCR un profit brut de 159 mil. euro in S1

30.07.2007, 17:34 15

BCR, cea mai mare banca romaneasca, membra a grupului Erste, ar putea anunta maine un profit brut pe primul semestru in jurul a 159 mil. euro, in crestere cu 8% fata de nivelul corespunzator aceleiasi perioade a anului trecut, conform mediei estimarilor unor analisti intervievati de Reuters, citata de Mediafax.
Tinta de profit net a BCR anuntata de Erste pentru intregul an este de 350 mil. euro.
Grupul austriac Erste Bank da publicitatii marti la Viena rezultatele financiare pe prima jumatate a anului, in contextul in care pretul actiunilor a continuat sa scada vizibil saptamana trecuta, acumuland o pierdere de aproape patru puncte procentuale, pana la 53,5 euro. Fata de aprilie, cand banca a anuntat rezultate putin multumitoare pentru angajati, pretul unei actiuni a scazut cu circa 10%.
Totusi, analistii anticipeaza ca Erste va raporta pentru primul semestru un profit net de 581 mil. euro, in crestere cu 28% fata de semestrul I 2006. In cazul BCR, pentru trimestrul al doilea al anului media estimarilor indica un profit brut de 84 mil. euro, cu 15% peste aceeasi perioada a anului precedent. Profitul net obtinut de BCR pe trimestrul I a fost de 62 mil. euro, in crestere cu 9,6% fata de suma corespunzatoare trimestrului I 2006, dupa deducerea unor costuri cu restructurarea de 13 mil. euro.
In luna mai, Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, estima ca veniturile BCR vor creste mult mai repede in a doua jumatate a anului, astfel incat sa poata fi atinsa tinta de profit de 350 mil. euro, din care ar urma sa fie deduse costuri cu restructurarea de cel putin 40 de milioane. BCR a deschis de la inceputul anului 38 de unitati, urmand sa ajunga la 125 pana la sfarsitul anului, insa impactul asupra costurilor nu este considerat semnificativ avand in vedere ca este vorba despre unitati mici, cu costuri estimate la 110.000 de euro fiecare.
Totusi, surse bancare afirma ca procesul de ajustare si innoire a portofoliului de produse a limitat potentialul de crestere a vanzarilor, iar veniturile din dobanzi au continuat sa sufere din cauza ingustarii marjelor. In acest context, banca a redus vizibil dobanzile la depozite la sfarsitul lunii mai, pozitionandu-le intre 5,75% si 6,95% in functie de sumele depuse de client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO