Bănci și Asigurări

Ambiţii tăiate în sectorul semiconductorilor, investiţii locale diminuate, mai puţine investiţii străine directe: criza bugetară dă o nouă lovitură economiei deja suferinde a Germaniei

Ambiţii tăiate în sectorul semiconductorilor,...

Autor: Catalina Apostoiu

06.12.2023, 00:06 281

Criza bugetară prin care tre­ce Germania, cea mai mare econo­mie europeană, dă o nouă lovitură unei economii deja slăbite, a averti­zat preşedintele institutului de cerce­tare economică ZEW, potrivit Reuters.

Comentariile lui Achim Wambach se adaugă îngrijorărilor privitoare la starea celei mai mari economii europene după decizia anunţată luna trecută de curtea constituţională germană, decizie care a creat o gaură de 60 miliarde de euro în finanţele Berlinului.

Judecătorii curţii au decis atunci că fondul guvernamental destinat sub­venţionării fabricilor de semicon­ductori şi modernizării căilor ferate este ilegal. În urma deciziei, transfe­rul a 60 miliarde de euro reprezen­tând sprijin din pandemie necheltuit către fondul pentru climat şi transfor­mare (KTF) a fost imediat anulat.

Wambach a arătat că transfor­marea Germaniei într-o economie verde, cu emisii reduse de carbon este de-acum sub semnul întrebării.

Criza bugetară ar putea afecta de asemenea planurile de acordare de subvenţii guvernamentale de miliar­de de euro companiilor producătoa­re de semiconductori, zădărnicind spe­ranţele ţării de a juca un rol sem­nificativ în industria globală a semiconductorilor, scrie Financial Times.

Politicieni, experţi din industrie şi lideri de business se tem că proiectele din sector ar putea cădea victimă blocajului bugetar, ceea ce ar afecta dramatic reputaţia Germaniei.

Totuşi, Intel a anunţat că nu re­nun­ţă la intenţia de a construi o fa­brică de semiconductori în Germa­nia, în pofida nesiguranţei legate de subvenţiile de stat, notează Euractiv.

Următoarele date ZEW privind încrederea investitorilor sunt de aşteptat să reflecte nesiguranţa ultimei perioade, a subliniat Achim Wambach.

Deutsche Bank şi-a redus recent estimarea privind Germania, prognozând acum că PIB-ul acesteia se va contracta cu 0,2%. Banca a arătat că economia este supusă unei „furtuni perfecte“ din cauza deciziei curţii constituţionale.

Printre consecinţele temute sunt mişcări în creştere ale companiilor de reducere a prezenţei locale şi extindere peste graniţe, acestea evitând taxele ridicate şi costurile energetice care au adus Germania în dezavantaj cu alte ţări.

Un sondaj recent al ifo arată deja că firmele germane şi-au redus planurile de investiţii pentru acest an şi anul viitor, potrivit Financial Times.

„Climatul de investiţii s-a deteriorat vizibil, aceasta fiind rezultatul costurilor mai mari de finanţare cererii slabe şi nesiguranţei legate de politica economică“, arată Lara Zarges din cadrul ifo.

În acelaşi timp, multe industrii mari consumatoare de energie se gândesc să-şi relocheze operaţiunile peste graniţe.

Preşedintele ZEW a remarcat de asemenea că problema sporirii atractivităţii Germaniei ca locaţie industrială trebuie să fie o prioritate majoră, potrivit Reuters.

Numărul companiilor străine care se stabilesc în Germania sunt aşteptate să scadă cu o cincime în acest an, relevă datele Germany Trade & Invest.

Totuşi, Germania rămâne cea mai căutată destinaţie pentru ISD-uri din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO