Bănci și Asigurări

Alpha Bank Romania a raportat in sase luni un profit net de 5,1 mil. euro

13.08.2003, 00:00 17



Alpha Bank Romania, filiala din Romania a grupului elen cu acelasi nume, a inregistrat in primele sase luni din acest an un profit net de 5,1 milioane euro, in crestere cu doar 2% fata de perioada similara a anului trecut. Conducerea bancii este insa multumita de rezultatele obtinute, in contextul scaderii incepand cu acest an a profitabilitatii la nivelul sistemului bancar, si spune ca - pe fondul concurentei din ce in ce mai mari - o crestere similara si pentru rezultatele an/an poate fi considerata acceptabila.



"Noi banuiam ca asta o sa se intample (n.r.- marea parte a bancilor vor inregistra rezultate mai slabe ca in primul semestru al anului trecut) si am reusit sa punem la punct o strategie ca sa nu ajungem in aceeasi situatie. In contextul concurentei din ce in ce mai mari din sistemul bancar, si al luptei pentru cota de piata, cresterea de 2% este considerata acceptabila", a declarat pentru ZF Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank Romania.



In primele sase luni ale acestui an banca a raportat o crestere a creditelor acordate in economia reala de 25%, volumul total al finantarilor - lei si valuta - fiind de 11.500 miliarde de lei. Si la Alpha Bank, ca de altfel aproape in tot sistemul bancar, ritmul de crestere al creditului l-a devansat sensibil pe cel de crestere al depozitelor si disponibilitatilor. Depozitele si plasamentele altor banci au crescut, potrivit oficialului bancii, cu 11% in primul semestru, atingand 13.830 miliarde de lei.



Activele bilantiere au crescut in primele sase luni, dupa standardele de contabilitate internationale, cu 6% pana la 16.500 miliarde de lei(in jur de 450 mil. euro). De fapt, toate rezultatele facute publice de Alpha Bank sunt exprimate dupa standardele de contabilitate internationale.



Anul trecut, Alpha Bank Romania a raportat un profit brut in jur de 13 milioane de euro, comparabil cu cel inregistrat la sfarsitul lui 2001.



Valoarea totala a activelor a crescut cu 47% in 2002, ajungand la 435 de milioane de euro. In 2002 Alpha Bank era a opta banca rom-neasca dupa valoarea activelor.



Pentru Alpha Bank vectorul principal de crestere ramane segmentul de servicii pentru clientii-companii, insa strategia bancii vizeaza si o crestere rapida a segmentului de retail.



Investitiile pentru extinderea retelei de sucursale s-au ridicat anul trecut la 2,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de 2001. In prezent banca are 16 sucursale, insa intentioneaza sa mai deschida alte doua pana la sfarsitul anului.



Anul trecut, Alpha Bank Group - actionarul majoritar al Alpha Bank Romania - si-a majorat cota de capital prin achizitionarea unui pachet de 10% din actiuni, detinut anterior de BERD, precum si printr-o investitie suplimentara de zece milioane de dolari. Alpha Bank Group detine in prezent 97% din actiunile bancii romanesti, in timp ce restul de 3% se afla in portofoliul bancii italiene Monte dei Paschi di Siena.



Din grupul Alpha Bank Romania mai fac parte societatile Alpha Finance, specializata in servicii de brokeraj, Alpha Leasing si Alpha Insurance.



Grupul elen a apasat pe pedala incepand cu anul 2000 odata cu expunerea mai mare si a altor banci grecesti pe piata romaneasca. In acest moment sase banci grecesti sunt prezente pe piata romaneasca, dar activitatea catorva este inca tot de expectativa.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO