Bănci și Asigurări

Alpha Bank Romania a câştigat în instanţă suspendarea ordinului ANPC prin care se cerea recalcularea ratelor la credite

Alpha Bank Romania a câştigat în instanţă...

Autor: Roxana Rosu

28.06.2023, 17:17 295

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat pe 27 iunie executarea Ordinului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care cerea recalcularea ratelor la creditele acordate de Alpha Bank.

„Solutia pe scurt: Admite cererea precizată. Dispune suspendarea executării Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 422/23.05.2023 până la  pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia IX-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată azi 27.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“, se arată în decizia instanţei. Anterior, şi BRD şi Banca Transilvania au câştigat în instanţă suspendarea ordinului ANPC.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a susţinut că până acum băncile au folosit practici comerciale înşelătoare privind modul de calcul al ratelor, prin care în procesul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% din dobândă. Roxana Roşu

În aceste condiţii, comisarii instituţiei au transmis băncilor să emită noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde consumatorii să ramburseze în rate egale principalul şi dobânda pe întreaga perioadă de creditelor. ANPC a amendat cu 550.000 lei un număr de 11 bănci din cauza practicilor de calcul al ratelor, iar ulterior a transmis că încheiat verificările la alţi 8 operatori economici financiar-bancari.

Cei 8 operatori economici sancţionaţi recent de ANPC sunt Exim Banca Românească, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul  Patronatelor Bancare din România (CPBR) au reacţionat la sancţiunile ANPC împotriva băncilor susţinând că rambursarea creditelor se poate face prin rate egale sau prin rate descrescătoare, iar clientul poate alege. Iar prin forţarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii, capacitatea lor de a accesa un credit ipotecar scade semnificativ, au mai spus ARB şi CPBR. Ulterior, ARB a revenit cu o nouă reacţie, susţinând că se alătură demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenţie decise de ANPC şi analizează pârghiile legale „pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO