Bănci și Asigurări

Alpha Bank primeste 10 mil. euro

08.10.2003, 00:00 12



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat Alpha Bank Romania o noua linie de credit in valoare de 10 milioane de euro, destinata finantarii intreprinderilor mici si mijlocii.



Acordul dintre cele doua instituitii bancare urmeaza celui semnat in noiembrie 2001, cu aceeasi valoare si aceeasi destinatie a fondurilor.



"Primul acord a fost unul reusit, fiind creditate peste 200 de firme mici si mijlocii. Cu cea de a doua transa primita de la BERD, Alpha Bank Romania va putea sa sprijine si mai mult activitatea acestor firme, considerate motorul oricarei economii nationale", a declarat Eleftherios Ioannou presedintele Alpha Bank Romania.



Reprezentatul BERD in Romania, Hildegard Gacek, a afirmat ca institutia pe care o reprezinta a finantat cu 150 de milioane de euro activitatea de creditare a IMM din Romania, imprumuturile fiind acordate prin intermediul mai multor banci.



In acest program de finantare al micilor intreprinzatori este inclus si un pachet de asistenta tehnica, in valoare de un milion de euro, acordat de Uniunea Europeana.



Finantarea acordata Alpha Bank de catre BERD si UE face parte din programul de sprijinire a IMM-urilor, lansat in prima parte a anului 1999 in cadrul programului Phare.



BERD este cel mai important investitor international din Romania, cu un portofoliu de angajamente ce depasesc doua miliarde de euro.



Prezenta in Romania inca din 1994, Alpha Bank Romania este una dintre cele mai importante banci autohtone. Anul trecut, banca a raportat un profit brut de 13,4 milioane de dolari.



Banca isi mentine politica de creditare a clientilor persoane fizice, chiar daca BNR a majorat, recent, dobanda de interventie cu un punct procentual, a afirmat Sergiu Oprescu, vicepresedintele bancii.



"Nu cred ca politica noastra de creditare va fi afectata pe termen scurt, pentru ca s-a luat o masura de piata si nu una administrativa, cum ar fi, de exemplu, cresterea rezervei minime obligatorii. Efectele scontate ale acestei masuri se vor vedea pe termen mediu si lung", a adaugat Oprescu.



Reprezentantul Alpha Bank Romania a afirmat ca masura BNR nu avea avea un impact asupra politicii de creditare, in conditiile in care segmentul de retail reprezinta inca o oportunitate pentru banci, unde randamentul plasamentelor in conditii de prudentialitate ridicate este foarte bun.



"La ora actuala, vorbim de dobanzi de 25-28% pe segmentul de retail. Aceste valori nu concureaza cu nivelul dobanzilor practicate de BNR pentru sumele atrase. Pe termen mediu, insa, sunt convins ca aceasta masura va avea efectele scontate, respectiv aplatizarea curbei de crestere a creditului neguvernamental", a mai spus vicepresedintele bancii.



Consiliul de Administratie al BNR a decis sa majoreze dobanda de interventie cu un punct procentual, la 20,25% pentru a atenua presiunile inflationiste determinate de cresterea tarifelor energetice.



La inceputul lunii august a acestui an, banca centrala a majorat dobanda de interventie de la 18,25% la 19,25%, pentru a contracara efectele pe care le-ar putea avea ascensiunea creditului neguvernamental asupra balantei comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO