Bănci și Asigurări

Alpha Bank: Concurenta stransa nu ne permite cresteri semnificative ale cotei de piata

07.02.2005, 00:00 58



Alpha Bank Romania a incheiat anul 2004 cu active totale in valoare de aproximativ 750 de milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de 3,3 - 3,5%.



"Volumul total al activelor, la sfarsitul lui 2004, a fost de 750 de milioane de euro, insa datele sunt inca provizorii. Avem un plan de dezvolatare pe trei ani, care prevede dublarea activelor pana la sfarsitul lui 2007", a declarat pentru ZF Christos Giampanas, presedinte executiv al Alpha Bank Romania.



Pentru anul acesta, Giampanas nu prevede o crestere a cotei de piata cu mult peste nivelul de 3,5%, in conditiile extinderii pietei si a intensificarii concurentei.



El declara ca, potrivit planului, banca se va dezvolta organic in acest orizont de timp, punandu-se accent pe dezvoltarea retelei teritoriale.



"Traditional avem un segment de corporate bine inchegat. Incercam acum sa ne dezvoltam si pe segmetul de retail. Planul nostru prevede o dezvoltare organica, astfel incat in 2007 sa ajungem la la o retea teritoriala de 50 de suscursale. Credem ca este posibila o asemenea dezvoltare", mai spune Giampanas.



Presedintele bancii sustine ca pana la sfarsitul anului Alpha Bank Romania va finaliza, daca nu apar intarzieri, implementarea unui nou sistem informatic. Schimbarea sistemului informatic a fost decisa in cadrul grupului sI mai multe filiale din Europa vor trece la noul sistem. Acesta va permite o interconectare mai buna intre filiale. De asemenea, noul sistem este orientat mai mult pe client sI mai usor de utilizat, fiind destinat segmentului de retail.



Giampanas spune ca planul de investitii va fi finantat prin resursele proprii ale bancii sI prin aportul actionarilor, renuntandu-se cel putin pentru moment la varianta unei emisiuni de obligatiuni, care a fost vehiculata anul trecut. "La acest moment dispunem de lichiditatI suficiente pentru a ne finanta activitatea, ca urmare a cresterii depozitelor de la clientI. Astfel, am renuntat la ideea unei emisiuni de obligatiuni. In plus, in contextul scaderii dobanzilor, nu este intelept sa contractezi un imprumut la o dobanda fixa", apreciaza Giampanas.



El spune ca banca nu va opera in perioada urmatoare noi modificari de dobanzi, dupa ce la inceputul lunii a creat surpins piata cu reducerea substantiala a dobanzii la creditele imobiliare. "Am facut deja cateva miscari 'andraznete' in privinta dobanzilor. In continuare vom urmari piata sI vom reactiona daca va fi cazul", spune Giampanas. Banca detine un portofoliu considerabil de credite pe acest segment, fiind unul dinte pionierii domeniului imobiliar.



Presedintele considera ca vom asista la o restrangere a diferentialului dintre dobanzile la lei sI cele la valuta, odata cu apropierea momentului aderarii. Odata cu scaderea dobanzilor, creditarea in lei devine tot mai atractiva, spune el, iar numarul clientilor care opteaza pentru astfel de imprumuturi a crescut. Banca intentioneaza sa isI dezvolte segmentul de creditare in lei, imprumuturile in valuta fiind preponderente in acest moment. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO