Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: Asiguratorii au pierdut 50 - 80 mil. euro anul trecut

Allianz-Tiriac: Asiguratorii au pierdut 50 - 80 mil. euro anul trecut

Cristian Constantinescu: Daunele auto genereaza pierderi

13.05.2008, 19:37 17

Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de asigurari de pe piata, estimeaza ca piata asigurarilor a inregistrat anul trecut pierderi nete de 50-80 mil. euro, in principal din cauza asigurarilor auto, dar si a celor pentru riscuri financiare.
Aceasta estimare arata ca perceptia asiguratorilor asupra rezultatelor pietei continua sa se inrautateasca, in conditiile in care si directorul general al Asiban, Dumitru Ceraceanu, a declarat saptamana trecuta ca pierderile nete din asigurari ar putea ajunge la 50 mil. euro.
Anul 2007 ar urma sa fie al doilea an consecutiv cand piata merge pe pierdere neta, dupa ce in 2006 minusul a fost de 20 mil. euro.
"Per total piata a fost o pierdere substantiala anul trecut, probabil intre 50 si 80 de milioane de euro, principalele cauze fiind daunele din asigurari auto si cele de riscuri financiare", a declarat Constantinescu, unul dintre cei mai puternici si cunoscuti manageri din asigurari. El afirma insa ca anul acesta asiguratorii isi vor reorienta strategiile spre obtinerea de profit.
"Cred ca incepe sa creasca serios presiunea pe profit din partea actionarilor, dupa ce o perioada prea lunga de timp a existat un singur target, de a obtine cota de piata. Un astfel de obiectiv poate fi acceptat doar pe termen scurt, mai ales daca actionarii vizeaza vanzarea companiei, pentru ca se vinde mai bine o societate cu cota de piata decat una care poate face profit", a mai spus seful Allianz-Tiriac.
De altfel, mai multe companii de asigurari au raportat deja pierderi substantiale pentru 2007, printre acestea numarandu-se Astra-Uniqa (minus 21 mil. euro), Ardaf (minus 17,6 mil. euro) sau Asirom (minus 9 mil. euro).
Allianz-Tiriac a inregistrat anul trecut o stagnare a profitului net la nivelul de 31 mil. lei (circa 9,3 mil. euro). "Anul acesta, profitul va depinde foarte mult de cum va merge piata asigurarilor. Bugetul nostru este sa obtinem un profit cel putin la nivelul din 2007, dar sper sa se apropie de un profit normal. In asigurari, un profit normal inseamna 5% din primele brute subscrise in ani fara calamitati naturale", afirma Constantinescu.
Seful Allianz-Tiriac considera ca nu va avea anul acesta probleme cu atingerea tintei de profit, ci cu obiectivul de prime brute subscrise din cauza faptului ca urmareste o crestere profitabila.
In primele trei luni ale acestui an, compania a inregistrat prime brute subscrise de 367,4 mil. lei (100 mil. euro), cu 11% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Asigurare cu randament garantat
Allianz-Tiriac a lansat ieri o asigurare de viata cu componenta investitionala care garanteaza un randament egal cu cel mai mare randament care va fi obtinut pe perioada derularii contractului, care poate fi de maximum 12 ani. Polita se numeste EuroMax si investeste in certificate de valoare ale Dresdner Bank, care se bazeaza pe investitii in indicele burselor europene DJ Euro Stoxx 50. Prima unica pentru aceasta asigurare este de cel putin 2.000 de euro, suma valabila si in cazul platii unor prime suplimentare. Produsul a fost lansat in editie limitata, compania estimand vanzari de 2,25 mil. euro, adica de 750 de polite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO