Bănci și Asigurări

Allianz a cerut falimentul Ardaf, care spune insa ca a inceput sa plateasca datoria

10.10.2005, 17:51 34

Societatea de asigurare Ardaf este somata sa isi redreseze rapid situatia financiara, in caz contrar fiind amenintata cu falimentul, arata o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), publicata vineri in Monitorul Oficial. De altfel, compania a anuntat ca va proceda la o majorare de capital, in valoare de 5 milioane de euro, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Conform informatiilor furnizate de CSA, compania Allianz-Tiriac Asigurari a depus o cerere de deschidere a procedurilor de faliment pentru asiguratorul rival Ardaf, societate aflata intr-o situatie financiara dificila.

Ca baza pentru solicitarea inaintata CSA, Allianz-Tiriac Asigurari reclama despagubiri in valoare de peste 3,5 milioane de lei noi (circa un milion de euro), pe care le solicita companiei Ardaf ca urmare a actiunilor de regres pentru 469 de dosare de daune auto.

"O parte importanta din aceasta adresa inaintata de compania Allianz-Tiriac este deja rezolvata", a spus pentru Ziarul Financiar Octavian Manastireanu, presedinte executiv al companiei Ardaf.

"Suma solicitata de Allianz-Tiriac este chiar si azi incerta, nu se stie daca este vorba despre 3,5 mil. lei, mai mult sau mai putin. Pe 12 octombrie urmeaza sa ne intalnim cu oficiali ai acestei companii si sa stabilim cuantumul exact al sumei datorate de Ardaf", a mai spus Manastireanu. El a precizat ca o suma de circa 1,9 milioane de lei a fost deja recunoscuta ca datorie de catre compania sa si platita catre asiguratorul Allianz-Tiriac. "Pana la noi discutii care sa stabileasca dimensiunea daunelor restante, consideram litigiul cu cei de la Allianz stins", a mai spus el.

Din cele 469 de dosare de daune auto, presedintele Ardaf estimeaza ca numai 300 se mai afla in discutie in acest moment. "Astfel de datorii restante nu sunt considerate grave", a tinut sa explice Manastireanu, care a precizat ca si Ardaf are de recuperat sume de aproximativ 1,8 milioane de lei (0,5 milioane de euro) de la alti asiguratori, pentru cazuri asemanatoare.

"Partea nepotrivita mi se pare insa ca Allianz-Tiriac au mers direct cu cererea lor la CSA, fara sa discute cu noi mai intai, asa cum cred ca ar fi fost firesc", a mai spus seful Ardaf. "Cererea de declansare a procedurilor de faliment nu ne ingrijoreaza, e vorba strict de o procedura formala", a conchis el.

Oficialii companiei Allianz-Tiriac nu au putut fi contactati inaintea inchiderii editiei.

Prin decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Ardaf este supusa unei serii de restrictii de la noi contractari pana la depunerea unui plan oficial de redresare financiara a companiei.

Ardaf, listata pe Rasdaq, are o capitalizare bursiera de 17 milioane de euro, la ultimul pret de tranzactionare (0,237 lei), valoare cu 10 milioane de euro mai mica decat in urma cu o luna. Scaderea a fost cauzata de deprecierea actiunilor companiei ca urmare a publicarii planului de redresare financiara a companiei, stabilit de CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO