Bănci și Asigurări

ALB: Finantarile de bunuri prin leasing vor depasi 4 miliarde de euro anul acesta

09.05.2007, 17:16 19

Piata leasingului va continua sa fie dominata de membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) si in 2007, in conditiile in care Asociatia estimeaza ca acestia vor finanta bunuri de 3,2 mld. euro in acest an, adica 74% din total.
Asociatia estimeaza ca piata leasingului va creste anul acesta cu 32%, pana la 4,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat in 2006 o expansiune cu peste 60%.
"In cursul anului 2006, companiile membre ale ALB au efectuat plati catre bugetul general consolidat reprezentand impozite, taxe si contributii sociale de 101 mil. euro, cu aproape 18% mai mult fata de anul precedent", au declarat reprezentantii ALB.
Valoarea capitalului subscris de membrii ALB la 31 decembrie 2006, conform Standardelor Internationale de Contabilitate, este de 80,8 mil. euro, iar cea a capitalurilor proprii atinge suma de 320 mil. euro. Activele controlate de firmele de leasing membre ale ALB totalizau la sfarsitul anului trecut 2,86 miliarde de euro.
Incepand din aprilie, presedintia asociatiei a fost preluata de Kerem Sekizyarali, presedinte al consiliului de administratie al Credit Europe Leasing IFN. Turcii au inregistrat anul trecut una dintre cele mai rapide cresteri dintre companiile de pe piata. Credit Europe Leasing (fosta Finans International Leasing) a incheiat anul trecut contracte de leasing in valoare de 120 mil. euro, in crestere cu 160% fata de nivelul inregistrat in anul anterior.
Sekizyarali a preluat functia de presedinte al ALB in baza principiului statuar de rotatie, el fiind pana in acest an vicepresedintele asociatiei. Functia de presedinte al ALB a fost detinuta pana in aprilie de Septimiu Postelnicu, director general al Unicredit Corporation (rezultata din fuziunea Unicredit Leasing cu HVB Leasing), cea mai mare companie de leasing de pe piata locala cu finantari de bunuri de circa 400 mil. euro in 2006.
Piata leasingului continua sa fie controlata de companiile de leasing detinute de banci, cu o pondere de 75% din totalul activelor finantate in 2006. Sectorul companiilor independente a avut o cota de 17,5%, iar cel al firmelor captive care apartin unor dealeri sau importatori auto a fost de 7,5%.
La finalul anului trecut, leasingul financiar pastra o dominanta certa, cu o cota de 98% din totalul activelor finantate, comparativ cu o pondere de doar 2% detinuta de leasingul operational.
Aceasta situatie s-ar putea schimba in acest an atat datorita unei activitati mai intensificate a unor jucatori locali precum Porsche Mobility, dar si prin intrarea unor companii puternice la nivel international pe leasing operational si management de flote, cum sunt olandezii de la LeasePlan. Compania administreaza 1,26 milioane de vehicule la nivel international si are ca actionar majoritar grupul Volkswagen.
Una dintre principalele tendinte manifestate pe piata leasingului in 2006 si care va continua si in acest an este cresterea ponderilor leasingului imobiliar si al celui de echipamente in defavoarea celui auto.
Finantarile pentru achizitia de autovehicule au atras anul trecut 75% din valoarea totala a activelor (2,35 mld. euro), in timp ce leasingul pentru echipamentele industriale a reprezentat 20% (625 mil. euro). Pe segmentul finantarilor din sectorul transporturilor, cea mai mare pondere o au autoturismele cu o cota de 71%, in timp ce vehiculele comerciale grele si vehiculele comerciale usoare au o pondere de 15%, respectiv 13%.
Leasingul imobiliar si-a dublat ponderea in totalul pietei de leasing de la 2,4% in 2005 la 5% in 2006, in conditiile in care piata leasingului a crescut anul trecut cu 62%, pana la 3,26 miliarde de euro.
Acest segment de piata a ajuns anul trecut la finantari in valoare de 147 mil. euro, in contextul in care avea o pondere de aproape zero in total piata in anul 2003.
Evolutia leasingului imobiliar este rezultatul direct al unei strategii tot mai vizibile pe piata locala de orientare catre acest segment a majoritatii jucatorilor de pe piata. Aceasta ar putea determina o noua crestere a ponderii leasingului imobiliar in total piata, in conditiile in care acest tip de finantare a ajuns la circa 10% din portofoliul unor companii locale, ca in cazul celor de la Piraeus Leasing.
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu o pondere de 52%. Achizitiile in leasing de spatii de birouri clasele A, B si C au reprezentat o treime din valoarea imobilelor finantate, iar sectorul rezidential si cel al blocurilor destinate apartamentelor au cumulat 15%.
Majoritatea jucatorilor locali au anuntat planuri agresive de crestere pe leasing imobiliar in acest an, printre acestia numarandu-se: Unicredit Leasing Corporation, BCR Leasing, Romstal Leasing, Piraeus Leasing sau Credit Europe Leasing.
Potentialul pietei leasingului din Romania a atras si unii investitori pentru care leasingul imobiliar ocupa un loc important in portofoliul lor. Un exemplu in acest sens este Immorent Romania, divizia de leasing a grupului austriac Erste Bank, care a realizat anul trecut finantari in valoare de 28,3 milioane de euro, in crestere cu 80% fata de nivelul de 15,7 milioane de euro inregistrat in 2005.Reprezentantii Immorent explicau aceasta crestere datorita incheierii primelor contracte de leasing imobiliar pe piata romaneasca.
Leasingul continua sa fie modalitatea de finantare preferata de clientii corporativi, care au atras cea mai mare parte a valorii contractelor de leasing incheiate anul trecut (83%), urmati de componenta de retail (14%) si de sectorul public (3%).
Ca perioada de desfasurare a contractelor de leasing, o treime dintre acestea sunt incheiate pe o durata de 3-4 ani, in timp ce clientii care prefera contracte cu scadenta de 2-3 ani, respectiv 4-5 ani reprezinta cate un sfert din totalul acestora. Contractele peste cinci ani reprezinta 11%, iar cele cuprinse intre un an si doi ani detin 5%. Cele mai putine contracte sunt incheiate pe termen de un an, cu o pondere de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO