Bănci și Asigurări

Agenţia internaţională de rating Fitch a reconfirmat ratingul României la „BBB minus” şi a menţinut perspectiva negativă

Agenţia internaţională de rating Fitch a reconfirmat...

Autor: Alexandru Nanu

09.10.2022, 19:16 836

Agenţia internaţională de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” şi a menţinut perspectiva negativă în data de 7 octombrie 2022, conform informaţiilor de pe site-ul Fitch.

Ratingul „BBB-” acordat României este susţinut de apartenenţa la UE şi de fluxurile de capital din UE care susţin investiţiile şi stabilitatea macro-economică, precum şi de indicatori de PIB pe cap de locuitor, guvernanţă şi dezvoltare umană care sunt peste egali din categoria „BBB”. Acestea sunt echilibrate în raport cu deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât cele similare, un istoric slab de consolidare fiscală şi rigidităţi bugetare ridicate şi o poziţie netă de debitor extern destul de ridicată.

Perspectiva negativă reflectă riscurile de scădere reprezentate de războiul din Ucraina şi criza energetică europeană asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României, agravate de perspectivele de creştere a zonei euro mult mai slabe şi de condiţiile de finanţare externă mai dificile decât la momentul ultimei analize a Fitch din luna aprilie. Aceste riscuri sunt agravate de obiectivele politice concurente care stau la baza dezechilibrelor macroeconomice persistente. De asemenea, reflectă incertitudinea continuă cu privire la punerea în aplicare a politicilor de abordare a dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu, în ciuda progreselor înregistrate în acest an.

Riscurile fiscale în creştere: Fitch prognozează o reducere a deficitului fiscal în 2022 la 6,4% din PIB, în linii mari în conformitate cu obiectivele bugetare, determinată în mare măsură de performanţa solidă a veniturilor (care este probabil să depăşească 20% faţă de anul trecut). Creşterea cheltuielilor a fost mai redusă din cauza creşterii moderate a pensiilor şi a salariilor, dar a început să se accelereze, având în vedere depăşirea preţurilor la bunuri şi servicii şi măsurile suplimentare de sprijin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO