Bănci și Asigurări

Afaceri bune pentru asiguratori: daunele cresc mai lent decat incasarile

18.08.2004, 00:00 26

Daunele, indemnizatiile si sumele de rascumparare platite de asiguratori au totalizat 223 milioane de euro in 2003, cu 15 milioane de euro mai mult decat in anul precedent. Evolutia ascendenta a pietei asigurarilor, atat ca nivel de prime subscrise cat si ca numar de polite incheiate, a implicat preluarea de catre companiile din domeniu a unui numar mai mare de riscuri, releva raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, recent publicat.
Astfel, probabilitatea de producere a daunelor a crescut, fapt ce se reflecta fidel in totalul despagubirilor platite. Cresterea daunelor (7%) este insa mai mica decat a incasarilor (20%), ceea ce inseamna ca anul trecut a fost mult mai profitabil pentru asiguratori.
In proportie de 93%, daunele au fost generate de activitatea de asigurari generale, care a provocat daune de 206 de milioane de euro. Cresterea nominala fata de 2002 a fost de 43%, iar luand in calcul rata inflatiei, cresterea reala a fost de 25%.
In ceea ce priveste asigurarile generale, daunele platite pentru contratele directe au insumat 188 de milioane de euro, in crestere cu 34% in euro fata de anul precedent.  Liderii pietei au fost companiile Allianz-Tiriac si Asirom, ale caror daune brute platite pentru contractele directe incheiate au insumat jumatate din totalul pietei.
Cele mai importante clase de produse non-viata ca si indemnizatii brute platite din asigurari directe au fost mijloacele de transport terestru, cu o pondere de aproape 60% din total (107 milioane de euro). Pe locul secund in acest clasament se situeaza produsele de raspundere civila a autovehiculelor, care includ asigurarea de raspundere civila obigatorie (RCA) si cea de Carte Verde, cu 59 milioane de euro, mai mult cu 30% in euro decat in 2002.
Cele doua categorii de asigurare au avut la finalul anului trecut subscrieri de 210 milioane de euro, respectiv 150 de milioane de euro, ambele cu cresteri de peste 35% fata de 2002.
Cele mai putine indemnizatii brute pentru asigurarile generale au fost platite in 2003 pentru asigurarile de raspundere civila a mijloacelor de transoprt aerian, care sunt practic nule pe piata romaneasca, si pentru cele de pierderi financiare - 20.000 de euro.
Pe segmentul viata, indemnizatiile brute platite au crescut  cu 17% de la 13 milioane de euro la 15,2 milioane. In cazul asigurarilor de viata, indemnizatiile sunt sumele platite de catre asiguratori clientilor sau beneficiarilor indicati in polita in cazul producerii evenimentului asigurat.
Pe de alta parte, sumele de rascumparare achitate pentru contractele de asigurari de viata s-au diminuat insa, de la circa 37 de milioane de euro in 2002 la 24 de milioane, deci cu 35%.
Ponderile cele mai mari in valoarea totala a acestor sume de rascumparare o au produsele legate de investitii cu 83% din total (18 milioane de euro) si cele mixte de viata cu aproape 3 milioane de euro. Pentru prima data, CSA a introdus in raport si daunele si indemnizatiile defalcate pe categorii de asigurare si companii. Asirom, cu 10 milioane de euro, si Lukoil ASITO cu 3,7 milioane de euro, au platit cele mai multe indemnizatii pe componenta viata.
Piata asigurarilor a depasit 710 milioane de euro ca volum de prime brute subscrise in 2003. Defalcat, asigurarile non-viata au insumat 545 milioane de euro, in timp ce subscrierile pentru politele de viata au urcat intr-un ritm superior celor generale pana 165milioane euro. Potrivit raportului CSA, numarul contractelor de asigurare incheiate in 2003 a depasit 9,7 milioane, in crestere anuala de 17%, principala influenta pozitiva fiind adusa de produsele de viata. Mai mult de 8,5 milioane de polite au fost incheiate anul trecut pe componenta de asigurari generale.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO