Bănci și Asigurări

Aegon: 60% dintre români nu au un plan financiar de rezervă, iar România ocupă ultimul loc în UE la educaţie financiară

Aegon: 60% dintre români nu au un plan financiar de...

Autor: Mircea Nica

30.08.2022, 00:00 186

Planificarea financiară se numără printre activităţile cel mai des amânate de români, un procent de circa 60% dintre aceştia neavând au un pan financiar de rezervă, în timp ce România ocupă ultimul loc în UE la educaţie financiară cu o rată de 21%, faţă de media europeană de 52%, potrivit informaţiilor transmise de Aegon România.

„Am văzut din acest studiu că românii sunt atenţi la modul în care îşi gestionează banii, sunt grijulii cu ziua de azi, însă prea puţini au planuri financiare pentru ziua de mâine. Un plan de rezervă poate însemna un depozit de câteva salarii puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute, dar şi să faci investiţii în propria educaţie, să ai un plan suplimentar pentru pensie, o asigurare de viaţă sau plan de siguranţă financiară în caz de îmbolnăvire sau accident“, a transmis Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România. Pe de altă parte, la polul opus, printre activităţile preferate de români se numără mersul la cumpărături şi vizitele la rude.

Cercetarea Aegon arată că majoritatea românilor, cu precădere familiile moderne, adică părinţi la o vârstă cuprinsă între 30 şi 44 de ani, cu studii şi venituri medii sau mari, ştiu exact ce venituri generează şi şi-au făcut o rutină din a  plăti întotdeauna facturile la timp, însă grija lor pentru siguranţa financiară nu se numără printre priorităţi.

„Cei mai mulţi îşi administrează cu responsabilitate veniturile pe termen scurt, ceea ce îi lasă descoperiţi când vine vorba de bani albi pentru zile negre. Acelaşi studiu arată că 60% dintre români nu au un plan de rezervă în caz de boală sau accident, iar 70% dintre aceştia nu ştiu ce consecinţe financiare ar avea decesul, îmbolnăvirea sau implicarea lor într-un accident“, au mai transmis reprezentanţii Aegon România.

Cercetarea Aegon România s-a desfăşurat în februarie 2022 şi a inclus circa 600 de respondenţi cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, dintre care 70% cu copii. Eşantionul este eterogen din punct de vedere al studiilor, venitului şi statusului relaţional. Respiondenţii provin din toate zonele ţării şi locuiesc în oraşe sau în apropierea acestora. Mircea Nica


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO