Bănci și Asigurări

Administratorii de pensii vor sa „arhiveze" conturile fara bani

Administratorii de pensii vor sa „arhiveze" conturile fara bani

Mircea Oancea, presedintele CSSPP: Vom propune ca, dupa un anumit termen de nevirare a banilor, contul sa fie trecut in rezerva si sa nu mai fie activ.

27.05.2009, 00:00 18

Administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) ar putea trece in arhiva conturile clientilor pentru care nu s-a virat niciun ban pana acum, astfel incat sa nu faca raportari pentru acestea si sa nu le trimita scrisori de informare acestor clienti, pentru a-si reduce costurile de operare, conturile urmand sa fie reactivate odata cu primul virament.

In prezent, din cei peste 4,75 de milioane de clienti ai fondurilor de pensii, pentru 462.000 dintre ei angajatorii nu au virat niciun ban in contul de pensie privata, deci nici la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Ca pondere, „conturile goale" reprezinta 9,7% din numarul total de clienti ai fondurilor de pensii private. Clientii pentru care nu s-a virat pana acum niciun ban (fondurile au inceput sa colecteze contributii in data de 20 mai 2008) sau pentru care nu se fac plati in fiecare luna vor avea pensiile mult diminuate.
„Suntem acum in proces de a mai modifica anumite norme si, atunci cand vom ajunge in faza finala a acestora, vom lua in discutie si problema conturilor goale. Vom propune ca, dupa un anumit termen de nevirare a banilor, contul sa fie trecut in rezerva si sa nu mai fie activ", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In acest fel, spune el, va fi simplificata activitatea administratorilor de pensii, iar statisticile vor oferi o imagine mai exacta despre aceasta piata.
„In prezent, raportarile periodice ale administratorilor catre CSSPP se fac pentru toti clientii, indiferent daca le-au fost virati bani sau nu. De asemenea, si scrisorile anuale de informare (trimise de administratori in aprilie - n.r.) se trimit tuturor. In primul an era necesar sa primeasca toti scrisorile astfel incat sa vada daca le sunt virati bani de catre angajatori. Vom discuta schimbarea normelor pentru a trece aceste conturi in rezerva", a mai spus Oancea.
Mihai Coca-Cozma, directorul general al fondului de pensii AIG, spune ca ar trebui arhivate conturile in care nu au mai intrat bani de cel putin un an. „In acest fel nu vom mai avea cheltuieli cu administrarea acestor conturi si corespondenta trimisa acestor clienti, dar le vom reactiva atunci cand se va face primul virament. Aceste conturi trebuie date la o parte, sunt un balast", sustine seful AIG Pensii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO