Bănci și Asigurări

Actiunile gratuite au dus capitalizarea Bancii Transilvania la peste 100 mil. dolari

10.07.2003, 00:00 21

In 1998 valoarea de piata era de 11 milioane de dolari si putini isi imaginau ca dupa cinci ani capitalizarea buriera va depasi 100 de milioane de dolari. Valoarea de piata a Bancii Transilvania a crescut de aproape zece ori in ultimii cinci ani, dar conform analistilor, cresterea nu va dura la nesfasit in acest ritm. Pretul actiunilor a atins ieri un nou maxim istrori, la pretul de 3.600 lei/actiune, cotatie la care capitalizarea bursiera este de 106 milioane de dolari.
Banca a crescut din 1998 prin capitalizarea profitului si rezervelor din reevaluare, capitalul social crescand in lei de aproape 20 de ori fata de cel din 1998. A mai fost vorba si de o majorare de capital, cu participarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a dobandit astfel un pachet de 15%, fiind in prezent cel mai mare actionar al bancii. Statutul bancii prevede ca nici un alt actionar nu poate detine mai mult de 5% din banca.
Cea mai mare parte a majorarilor de capital au fost facute pentru a respercta cerintele Bancii Nationale legate de capitalul social minim. Anul acesta insa banca nu a fost obligata sa-si majoreze capitalul si a acordat 36 de actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute
Unii investitori considera pretul actiunilor destul de mare, spunand ca dezvoltarea bancii este doar pe hartie, atata timp cat banca nu a distribuit nici macar un leu ca dividend. De-a lungul anilor, actionarii au iesit insa in castig. Pentru 1.000 de lei din profit, banca a oferit actioanrilor o actiune gratuita, iar acestia o pot vinde acum cu 3.500 de lei, in loc de 950 de lei cat ar fi primit ca dividend, dupa scaderea impozitului.
Oficialii bancii declara sa se inteleaga ca politica de capitalizare a bancii prin incluiderea profitului in capitalul social va continua cel putin in urmatotrii doi ani. “Politica de capitalizare a profitului nu va fi schimbata in urmatorii ani, aceasta constituind un suport al strategiei de crestere a Bancii Transilvania,” a declarat pentru Ziarul Financiar Robert Rekkers, directorul general al bancii.
Analistii de la Bursa spun insa ca va veni un moment cand banca va trebui sa inceapa sa distribuie dividende.  “Banca va trebui in urmatorii ani sa inceapa sa acorde dividende. Activitatea bancii nu va putea creste la nesfasrit in acelasi ritm cu capitalul social, iar asta va insemna ca indicatorii de rentabilitate ar putea incepe sa scada. Din acel moment,   actionarii ar putea prefera dividendele in locul actiunilor gratuite,” a comentat Daniel Pocorea, director de operatiuni la societatea de brokeraj BRD Securities.
La Bursa o parte din brokeri spun ca nu este exclus ca banca sa fie in urmatorii ani obiectul unei oferte de preluare, precedata de o schimare a statutului, asa cum s-a intamplat atrunci cand BERD devenit actionar bancii Rekkers, afirma insa ca posibilitatea de modificarea pragului de 5% pe care un actionar in afara de BERD il poate detine in capitalul bancii nu a fost inca analizata.
Ultima shimbare importanta in structura actionariatului bancii este vanzarea de care fondul Romanian Investment Company (RIC) a unei parti importante pachetului de 5% detinut. RIC isi incheie durata de viata la finalul acestui an, iar confiorm unor surse din piata de capital, cumparatorii sunt tot fonduri straine de investitii.
Dintre cele doua banci de la Bursa, brokerii par sa aiba in prezent o parere mai buna despre Banca Transilvania. BRD are o capitalizare buriesa de 6,9 ori mai mare fata de Banca Transilvania, in timp ce raportul dintre profitul pe anul trecut si actuivele bilantiele este mai mare: 7,3.
Anul trecut banca a intregistrat un profit net de 442 miliarde de lei si avea active totale in valoare de aproape 8600 miliarde de lei. In  primele trei luni ale acestui an, banca a avut venituri torale de 302 miliarde de lei si un profit brut de 113 miliarde de lei. Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an indica un profit brut de 498 miliarde de lei, la venituri totale de 1532 miliarde de lei. “Dupa primele sase luni ale anului rezultatele financiare ale bancii se incadreaza in prevederile bugetului de venituri si cheltuielui pentru acest an,” a declarat Robert Rekkers diretctorul bancii.
Raportul dintre profitul brut pe actiune si pretul de piata este de 14,4%, unul din cele mai mici dintre actiunile de la categoria I a Bursei. De la incesputuil anului, daca se iau in considerare si actiunile distribuite gratuit, actionarii bancii au inregistrat un castig de aproape 57%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO