Bănci și Asigurări

Actionarii Bancpost, chemati sa aduca 55 mil. euro la capital

29.12.2008, 00:00 79

Actionarii Bancpost, una dintre primele zece banci de pe piata, sunt chemati sa participe cu 214 mil. lei (aproape 55 mil. euro) la majorarea capitalului social prin aport in numerar. Capitalul ar urma sa ajunga astfel la peste 662 mil. lei (aproape 170 mil. euro).

Decizia de majorare a capitalului va fi supusa aprobarii actionarilor in cadrul unei AGA extraordinare convocate pe 26 ianuarie.

Confruntate cu cresterea creditelor neperformante si implicit a provizioanelor de risc, bancile incep sa resimta presiuni asupra capitalului, BNR solicitand majorari in cazul in care sesizeaza la unii jucatori o tendinta de scadere rapida a ratei de solvabilitate.

Actionarul majoritar al Bancpost este grupul elen EFG Eurobank, cu 77,56% din capital, alaturi de SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, cu cite 5,13-5,15% din actiuni. De asemenea, 1,83% din actiuni se afla in posesia unor persoane fizice, inclusiv salariati ai bancii.

Actiunile noi care vor fi emise in cadrul majorarii de capital vor putea fi subscrise in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial, urmind ca eventualele actiuni ramase nesubscrise sa le fie oferite actionarilor care au subscris in prima etapa, proportional cu numarul actiunilor deja detinute.

De asemenea, actionarii urmeaza sa aprobe modificarea actului constitutiv al Bancpost astfel incat functia de presedinte al Consiliului de Administratie sa poata fi cumulata cu cea de presedinte executiv si cu calitatea de angajat al bancii. Persoana care va cumula cele doua functii ar urma sa fie denumita generic "presedinte".

Aceasta modificare ii va permite lui Mihai Bogza, actualul presedinte al Consiliului de Administratie, sa preia de la 1 februarie conducerea executiva a Bancpost.

El o va inlocui astfel pe Manuela Plapcianu, al carei contract ca presedinte executiv al Bancpost si membru al Consiliului de Administra]ie va inceta prin acordul partilor pe 31 ianuarie, dupa circa doi ani de la instalare.

Zvonuri despre retragerea lui Plapcianu au inceput sa circule pe piata bancara din vara trecuta, aceasta fiind principala schimbare de management din zona de top a sistemului bancar in ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO