Bănci și Asigurări

Actionarii Bancii tiriac au aprobat majorarea capitalului cu 10,5 mil. dolari

11.04.2003, 00:00 22

Actionarii Bancii tiriac au aprobat saptamana trecuta majorarea capitalului social cu 340,68 miliarde de lei (aproape 10,5 milioane de dolari). Anterior acestei decizii capitalul bancii era de 664 miliarde de lei.
Majorarea de capital provine din reevaluarea activelor - 108,180 miliarde de lei - si din numerar, prin emiterea a 2,5 milioane actiuni noi, in valoare de 232,5 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui pret de 93.000 lei/actiuni, care este si valoarea nominala.
Principalul actionar al bancii este grupul de firme apartinand omului de afaceri Ion tiriac. Al doilea actionar mare este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), restul actiunilor fiind detinut de persoane fizice si juridice romane.
Actionarii au trebui sa aprobe si reconfirmarea in functia de administrator, pe o perioada de patru ani, a sase membri din Consiliul de Administratie: Ion tiriac, Constantin Barbu, Catalin Parvu, Anthony van der Heijden, Ion Nestor si Dan Petrescu.
Anul trecut a fost primul in care banca a lansat mai multe produse si servicii, politica care va continua si in acest an. La sfarsitul lui 2002 Banca tiriac a raportat active bancare de 382,2 milioane de euro.
 "In legatura cu planurile de viitor, ne asteptam sa inregistram o crestere si in acest an, si sa obtinem o cota de piata cat mai mare pe segmentul persoanelor fizice. Pe segmentul de companii, ne asteptam la o crestere moderata.", a mentionat recent presedintele bancii, Anthony van der Heijden. El spunea ca banca va avea o lansare agresiva pe cateva produse financiare noi, care sunt in concordanta cu cerintele pietei financiare, respectiv GSM Banking, Internet Banking, produs care probabil se va lansa spre finalul anului, credite ipotecare si imprumuturi personale.
Piata bancara romaneasca a devenit extrem de concurentiala, bancile luptand din greu pentru castigarea unei cote de piata. Lupta se duce acum in special pentru persoanele fizice, doarece acest aceasta piata este in crestere. Segmentul de companii va creste mai putin, toate bancile luptandu-se pentru acelasi numar de firme.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO