Bănci și Asigurări

Ce achiziţii de titluri de stat au făcut băncile centrale din România şi din regiune? BNR a cumpărat titluri de stat reprezentând 0,4% din PIB. Băncile centrale din Polonia şi Ungaria au ajuns la achiziţii de titluri de stat de 5,5% din PIB, respectiv 6,9% din PIB. BCE are achiziţii de active de 40% din PIB-ul zonei euro

SURSA: Cristian Popa, membru al boardului BNR

SURSA: Cristian Popa, membru al boardului BNR

Autor: Claudia Medrega

23.10.2022, 21:01 983

„Relaxările cantitative sunt calmante, nu antibiotice, care pe termen scurt fac însă pieţele să «zâmbească», şi să uite de probleme, dar dau dependenţă, iar pe termen lung stimulează presiunile inflaţioniste, prin canalul avuţiei şi nu numai“, susţine Cristian Popa, membru al boardului BNR.

BNR a cumpărat titluri de stat într-o foarte mică măsură şi cu alt scop decât relaxarea cant­ita­tivă, achiziţiile de titluri de stat realizate de banca centrală echiva­lând cu 0,4% din PIB-ul anului 2021, susţine Cristian Popa, membru al Consiliului de admi­nistraţie al BNR.

Spre comparaţie, Banca Naţională a Poloniei a cumpărat echivalentul a 5,5% din PIB, Banca Naţională a Ungariei 6,9% din PIB, în timp ce Banca Centrală Europeană a achiziţionat active de peste 40% din PIB-ul zonei euro, susţine el într-o opinie recentă. BNR a început din aprilie 2020, în premieră, să cumpere şi titluri de stat de pe piaţa secundară, facilitând finanţarea bugetului. Astfel de operaţiuni au fost realizate după ce BNR a devenit creditor net în relaţia cu băncile comerciale. BNR a susţinut că a decis să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară pentru consolidarea lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO