Bănci și Asigurări

ABN Amro vrea sa fie mai sofisticata

06.02.2003, 00:00 19

ABN Amro va incerca sa vrea sa isi consolideze pozitia pe piata romaneasca prin imbunatatirea si diversificarea serviciilor financiare oferite clientilor, si mai putin prin cresterea mare a activitatii de creditare sau extinderea retelei teritoriale.
"Extinderea retelei nu este prioritatea noastra. Noi consideram ca in acest moment, prin sucursalele pe care le avem acoperim destul de bine tara. Atentia noastra se va concentra spre serviciile financiare oferite sectorului corporatist. Pe masura ce economia romaneasca creste, si clientii de aici vor solicita servicii financiare mai complexe. Noi vrem sa oferim acest lucru", a declarat Henk Mulder, presedintele ABN Amro Romania, filiala a grupului financiar olanedez ABN.
Anul trecut in Romania ABN a avut o crestere de 20%, valoarea activelor bilantiere depasind 700 milioane de euro. In portofoliul bancii creditele se ridica la 200 milioane de euro. Profitul net pe anul trecut nu a fost dat publicitatii. In 2001, profitul net a fost de 34 milioane de dolari, iar capitalul propriu al filialei de la Bucuresti ajunsese la 30 milioane de dolari.
ABN a deschis la Targu Mures a 15-a sucursala, iar urmatoarea unitate pe care o va deschide va fi la Iasi.
ABN Amro Romania este una din cele mai profitabile unitati din regiune ale grupului olandez. "Filiala de la Bucuresti a fost foarte profitabila inca de la inceput si contam pe acest lucru si in continuare", a declarat Robert Van Paridon, vicepresedinte in cadrul grupului ABN Amro, conducatorul diviziei de "Working Capital". Aceasta divizie se ocupa de urmatoarele tipuri de operatiuni: incasari si plati, tranzactii de comert internationale, servicii de custodie si servicii de clearing.
ABN pregateste terenul pentru a oferi si pe piata romaneasca un portal de servicii financiare compexe. "Eu am venit aici pentru a vedea cum putem ajuta banca pentru a-si extinde operatiunile pe acest segment", a spus Paridon.
ABN Amro Romania se afla in topul primelor zece banci de pe piata romaneasca din punct de vedere al activelor bilantiere. Banca nu vrea sa se extinda pe piata serviciilor de retail - operatiuni cu persoanele fizice. "Vrem sa ne concentram pe ceea ce sunt buni, pe servicii oferite companiilor. Nu ne uitam la piata de retail", a spus Mulder.
Banca a inceput sa analizeze posibilitatea oferirii unor servicii de "private-banking" pentru persoanele fizice cu bani. "Pe masura ce clasa de mijloc din Romania va creste, si necesitatea oferirii unor astfel de servicii va creste. Nu am luat inca o decizie pentru ca inca analizam aceasta problema", a mentionat Paridon. Oficial, doar ING Bank ofera in Romania servicii de "private-banking". Pentru a apela la astfel de servicii un client trebuie sa aiba o suma minima de 100.000 de dolari, iar banca ii propune diferite produse de investitii - depozite bancare, titluri de stat, asigurari, carduri, actiuni.
Mulder a mentionat ca ABN vrea sa aduca in Romania unul din fondurile sale de investitii pentru a oferi si clientilor de aici posibilitatea unor investitii in strainatate. O data cu liberalizarea operatiunilor de capital, persoanele fizice romane pot achizitiona actiuni sau unitati la fondurile mutuale in strainatate.
"Acum bursele internationale scad, dar oricand isi pot reveni", a mentionat Mulder. 
Mai multe banci de pe piata romaneasca vor sa ofere astfel de fonduri. ABN Amro discuta participarea la un consortiu international de finantare a achizitiei celor doua fregate din Marea Britanie, pe care Romania le-a preluat recent. Cele doua fregate costa 184 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO