Bănci și Asigurări

A doua zi de furtuna duce cursul euro la maximul ultimilor doi ani

A doua zi de furtuna duce cursul euro la maximul ultimilor doi ani

Click pentru imaginea marita

11.01.2008, 17:28 18

La cursul oficial, euro a urcat la 3,6822 lei, marcand astfel o apreciere de 1,3%, dupa ce miercuri castigase 1,1%. Comparativ cu inceputul lunii decembrie, cursul este acum cu 5% mai sus. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro in ultimii doi ani.
BNR nu a intervenit pe piata valutara interbancara pentru a opri cresterea cotatiilor, insa a organizat o licitatie extraordinara pentru a absorbi leii in exces, ceea ce arata ca ramane atenta la evolutia cursului.
"Se simt inca presiuni de crestere a cursului, alimentate de jucatorii speculatori. BNR a transmis insa un mesaj, ca nu este confortabila cu aceasta evolutie, prin organizarea unei licitatii surpriza", comenteaza Dragos Balaci, dealerul sef al ABN Amro.
In cadrul licitatiei de ieri, BNR a atras depozite pe patru zile in valoare de opt miliarde de euro, la o dobanda de 8% pe an. Miscarea a venit in conditiile in care dobanzile pe piata interbancara coborasera spre 7% pe an, pe fondul acumularii unui exces de lei. La inceputul saptamanii banca centrala sterilizase in cadrul unor operatiuni traditionale 4,78 miliarde de lei, in depozite la doua saptamani.
Leul nu a mai reusit saptamana aceasta sa profite de sentimentul regional pozitiv, astfel ca s-a deconectat de evolutia monedelor vecine, care au marcat in ultimele zile aprecieri in fata euro.
Cei care au contractat credite in euro vor resimti din plin cresterea cursului, in conditiile in care ratele vor fi mai greu de rambursat. Totodata, deprecierea leului va aduce si o scumpire a bunurilor de import, inclusiv a carburantilor.
Piata valutara se deschisese joi dimineata in cotatii de 3,66 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii de miercuri, insa jucatorii au inceput imediat sa cumpere valuta. Pe parcursul sedintei cotatiile au inregistrat fluctuatii importante, urcand peste 3,68 lei/euro, dupa care au coborat spre nivelul de la deschidere, in a doua parte a zilei. Spre inchiderea pietei a aparut insa din nou presiune la cumparare, astfel ca euro s-a intors la 3,6850 lei. Volumele tranzactionate ieri au fost importante, dar sub cele inregistrate in sedinta de miercuri.
Euro a mai urcat si la sfarsitul lui noiembrie pana spre 3,7 lei, insa atunci piata a corectat rapid cresterea abrupta a cotatiilor. Acum insa sansele pentru o scadere importanta a cotatiilor sunt limitate, in conditiile in care majoritatea analistilor prevad o depreciere a leului cel putin in primul trimestru, din cauza inrautatirii tabloului economic. Astfel, majoritatea estimarilor arata ca euro s-ar putea mentine la niveluri de 3,6-3,7 lei in primul semestru, insa analistii subliniaza ca volatilitatea va fi foarte mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO