Bănci și Asigurări

30% din case vor fi asigurate obligatoriu

25.06.2009, 00:00 28

Doar 30% din proprietarii de locuinte vor incheia polite de asigurare obligatorie pentru acestea in primul an de functionare a sistemului de asigurari obligatorii, care ar putea fi 2010. Avand in vedere ca in Romania exista aproximativ 8 milioane de locuinte, inseamna ca in primul an de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor aproximativ 2,4 milioane de case vor fi asigurate prin astfel de polite.

Asigurarile vor fi emise de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), organism care va fi infiintat de asiguratorii care vor decide sa vanda polite obligatorii pentru locuinte si care vor investi cate o suma de bani ca aport la capitalul social al PAID, a carui valoare va fi probabil de cel putin 12 milioane de euro.
"Din studiile realizate de CSA reiese ca valoarea medie a despagubirilor platite anual de PAID va fi de 100 de milioane de euro, daca gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie va fi de 85%. Estimez insa ca doar 30% din locuinte vor fi asigurate in primul an, ceea ce inseamna ca se vor plati despagubiri de aproximativ 35 de milioane de euro", a declarat Marius Bulugea, directorul general al directiei de reglementari si autorizari asigurari obligatorii din cadrul CSA.
Proprietarii de locuinte care nu vor cumpara asigurarea vor fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Evidenta situatiei locuintelor asigurate si a celor neasigurate va fi tinuta de autoritatile locale (primarii) in format electornic. "Pentru primariile care nu sunt dotate cu calculatoare probabil ca se vor gasi alte solutii", explica Bulugea.
Pentru o polita de asigurare a locuintei proprietarii vor plati 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul casei, suma asigurata fiind de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
"Este o lege-compromis, s-a pornit de la o realitate, ca in cazul unor calamitati naturale bugetele locale si cel central sunt insuficiente. S-a ajuns astfel al o solutie care, fara indoiala, nu satisface pe toata lumea. Cu 20.000 de euro nu putem visa la o locuinta nici macar rezonabila, dar aceasta suma ar putea constitui un avans pentru un credit sau ar putea asigura chiria o perioada", sustine Dan Constantinescu, membru in Consiliul CSA.
Polita se va incheia pe an calendaristic, de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie, iar persoanele cu locuinte noi trebuie sa cumpere asigurarea la cel mult cinci zile de la dobandirea casei, potrivit unor norme elaborate de CSA, care acum sunt in dezbatere publica. Cei care vor sa isi asigure casele pentru sume mai mari de 10.000 sau 20.000 de euro pot incheia o asigurare facultativa, desi in normele CSA nu este clar daca polita facultativa poate fi incheiata pentru aceleasi riscuri catastrofale (inundatie, incendiu si cutremur) incluse in asigurarea obligatorie. Constantinescu spune insa ca un proprietar poate incheia o polita facultativa pentru riscurile catastrofale. O persoana care detine o locuinta in valoare de 50.000 de euro poate achizitiona o asigurare facultativa pentru suma de 30.000 de euro. Daca se produce un cutremur, proprietarul locuintei primeste 20.000 de euro (sau 10.000, in functie de locuinta) de la asiguratorul care i-a vandut polita obligatorie, iar restul de 30.000 de la cel care i-a vandut polita facultativa, in cazul in care este vorba de o dauna totala.
Dupa intrarea in vigoare a legii, cei care au asigurari facultative trebuie sa cumpere o polita obligatorie dupa expirarea celei facultative, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie a primului an de aplicare a sistemului. Dupa ce proprietarul locuintei a cumparat asigurarea obligatorie, daca se produce unul dintre riscurile asigurate sau mai multe si asiguratorul ii plateste suma asigurata, el trebuie sa mai plateasca 20 de euro pentru o asigurare noua, chiar daca anul nu s-a incheiat si chiar daca acest lucru se intampla in luna noiembrie, de exemplu, iar in ianuarie el trebuie sa incheie o noua asigurare pentru care sa plateasca iar 20 de euro.
"Dupa infiintarea PAID, care ar putea avea loc in septembrie, Ministerul Finantelor va contracta un imprumut de pe pietele externe pentru a finanta reasigurarea, proces care ar putea dura trei luni. Dupa aceasta, negocierea reasigurarii va dura cateva saptamani", explica Bulugea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO