Bănci și Asigurări

26 mld. euro s-au evaporat de pe cea mai mare piaţă a României

26 mld. euro s-au evaporat de pe cea mai mare piaţă a României

Autor: Ciprian Botea

15.01.2013, 00:07 2429

Piaţa valutară de la Bucureşti a înregistrat anul trecut tranzacţii de 415 miliarde de euro, adică de trei ori Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, în scădere cu echivalentul a 26 miliarde de euro faţă de anul anterior.

Aceasta este a doua scădere anuală consemnată din 2004 încoace şi se datorează încetinirii exporturilor şi importurilor, dar şi apetitului redus al investitorilor străini pentru activele denominate în lei.

Scăderea anterioară a fost consemnată în 2009, când criza a şters 112 miliarde de euro de pe cea mai mare piaţă a României. Volumele tranzacţionate pe piaţa valutară au fluctuat semnificativ de la o lună la alta, respectiv de la o medie zilnică de 1,4 miliarde de lei în noiembrie la o medie de 1,9 miliarde de lei în luna mai.

După o toamnă apatică, interesul investitorilor pentru piaţa valutară de la Bucureşti a revenit în decembrie, ceea ce s-a văzut şi în aprecierea cu 3,5% a leului în faţa euro în numai o lună.

Cursul de schimb a coborât în prezent pe palierul de 4,38 lei/euro, fiind cu trei puncte procentuale sub nivelul mediu de anul trecut.

Cursul de schimb a fluctuat semnificativ pe parcursul anului, ajungând de la 4,32 lei/euro în ianuarie la aproape 4,64 lei/euro în luna august, în condiţiile în care şi volumul tranzacţiilor a fluctuat de la o lună la alta.

Sentimentul pozitiv faţă de leu şi activele denominate în lei se bazează în principal pe aşteptări de menţinere a stabilităţii politice.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO