(auxiliar)

Top 100 cele mai mari companii din România în 2022: OMV Petrom, Automobile Dacia şi Rompetrol Rafinare, liderii businessului românesc cu afaceri de zeci de miliarde de lei

Top 100 cele mai mari companii din România în 2022: OMV...

Autor: Miruna Diaconu

15.06.2023, 18:36 6459

Companiile şi-au depus bilanţurile pe anul 2022, iar primele locuri din clasamentul celor mai mari jucători din economie sunt companii care vin din petrolm, industria auto şi retail alimentar, potrivit datelor furnizate Ziarului Financiar de către Registrul Comerţului cu privire la cele mai mari 100 de companii din România după cifra de afaceri din 2022.

Cel mai mare jucător din economie este OMV Petrom, care a avut afaceri de 55 miliarde lei, după o creştere de 137%, urmat de compania parte din acelaşi grup OMV Petrom Marketing, care administrează activitatea a aproximativ 600 de benzinării Petrom şi OMV, cu venituri de 23 miliarde lei. Clasamentul este completat de cel mai mare jucător din industria auto, Automobile Dacia, care a raportat venituri de 25 miliarde lei, plus 20% faţă de 2021, iar următoarele două locuri sunt ocupate de Rompetrol Rafinare, cu venituri de 23 miliarde lei,  şi retailerul Lidl, liderul pieţei de comerţ alimentar, cu afaceri de de 18,4 miliarde lei.

OMV Petrom nu este doar cea mai mare companie după cifra de afaceri, dar este jucătorul cel mai profitabil din economie, având un profit net înregistrat de 10 miliarde lei în 2022. Hidroelectrica şi CE Oltenia, ambele controlate de statul român, ocupă următoarele două locuri din clasamentul celor mai profitabile companii, cu un profit net de 4,3 miliarde lei, respectiv 3,5 miliarde lei.

Cei mai mari 100 de jucători de pe plan local au avut anul trecut afaceri cumulate de aproape 670 miliarde lei şi un profit net de 51 miliarde lei, potrivit datelor Registrului Comerţului.

În clasamentul celor mai mari companii din România, puţine businessuri cu capital privat 100% românesc îşi fac loc. Dedeman, controlat de fraţii Pavăl,  este cea mai mare companie antreprenorială de pe plan local, care anul trecut a avut venituri de 11 miliarde lei şi un profit net de 1,7 miliarde lei.

Anul 2022 a adus pe plan european, cu efecte locale, un război la graniţele ţării, iar efectele s-au resimţit imediat în economia românească. Creşterea inflaţiei, criza energetică şi majorarea dobânzărilor au fost câteva dintre provocările anului trecut. În 2022, lupa a fost pusă pe sectorul energetic, industria petrolieră, comerţul alimentar şi piaţa bancară, care au beneficiat din plin de crizele anului trecut, obţinând rezultate, în anumite cazuri, chiar record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO