Burse - Fonduri mutuale

Jan Pricop, şeful KD Investments: Lupta pentru control va menţine SIF-urile în centrul atenţiei până la finalul anului

Jan Pricop, şeful KD Investments: Lupta pentru control va menţine SIF-urile în centrul atenţiei până la finalul anului

Jan Pricop, preşedintele KD Investments: Ne putem aştepta că investitorii să cumpere în continuare acţiuni la SIF-uri pentru a-şi consolida poziţiile şi pentru a reuşi să îşi impună punctul de vedere în management. Foto Mihai Dascalescu

Autor: Roxana Pricop

11.10.2012, 00:07 882

Jan Pricop, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor KD Investments, se aşteaptă ca SIF-urile să fie cap de afiş în ultimul trimestru al anului şi ca evoluţia acestor acţiuni să fi alimentată de achiziţiile făcute de acţionari pentru preluarea controlului.

În primele nouă luni, acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 31%, fiind principalele contributoare la performanţele pe care le-au înregistrat fondurile de acţiuni în acest an. Avansul este pe creşterea de 8,9% raportată de indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB.

Evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-urilor a fost sprijinită de achiziţiile făcute de investitori ca urmare a ridicării pragului de deţinere de la 1% la 5% din capital, dar şi de încercările de a prelua controlul şi de a înlocui vechile conduceri ale SIF-urilor. La SIF Muntenia are loc cea mai acerbă luptă între acţionari şi vechea conducere.

"Ne putem aştepta ca investitorii să cumpere în continuare acţiuni la SIF-uri pentru a-şi consolida poziţiile şi pentru a reuşi să îşi impună punctul de vedere în managementul acestor societăţi. Acest fapt ar putea menţine cotaţiile SIF-urilor la acelaşi nivel sau chiar să le împingă în faţă în ultimul trimestru", a spus Jan Pricop, preşedintele societăţii KD Investments şi administratorul celui de-al doilea fond de acţiuni ca mărime din piaţă.

La finalul primul semestru, KD Maximus avea investiţii circa 3,3 milioane de lei în acţiunile celor cinci SIF-uri, sub valoarea de 8,2 milioane de lei a plasamentelor în companiile străine.

KD Maximus se numără printre fondurile de acţiuni care au ieşit pe pieţele externe în căutare de oportunităţi. Cele mai mari investiţii străine ale fondului sunt în acţiunile companiei ruseşti Gazprom, care au atras 7,82% din activele de 30 milioane de lei ale fondului, şi acţiunile băncii ruseşti Sberbank care au atras 5,26% din active. Cea mai mare deţinere din portofoliul fondului sunt acţiunile producătorului local de petrol Petrom, cu o pondere de 9,65% din active.

Printre fondurile cu expuneri pe pieţele externe se numără fondul de acţiuni Raiffeisen Prosper, fondurile regionale ale BRD-Acţiuni Europa Regional şi Diverso Europa Regional.

În primele nouă luni ale anului, fondul KD Maximus a înregistrat un randament de 11,35%, situându-se la mijlocul clasamentului celor mai performante fonduri de acţiuni. Cel mai performant fond de acţiuni a marcat un plus de 33% în acest an, investind în indicele bursier BET-FI, referinţa pentru cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea.

"Am decis să investim pe pieţele externe pentru diversificare şi pentru a avea în portofoliu companii lichide. Bursa de la Bucureşti nu oferă suficiente oportunităţi astfel că am investit în acţiuni ale băncilor ruseşti sau poloneze", a spus preşedintele KD Investments. Societatea gestionează active nete de 31 milioane de lei provenind de la două fonduri mutuale, KD Maximus şi KD Optimus. Administratorul îşi pune speranţele că oferta secundară de acţiuni de la Transgaz va avea loc în acest an, aşa cum s-a angajat statul. Amâna­tă de mai multe ori, oferta secundară prin care statul are în plan să vândă 15% din acţiunile Transgaz ar putea anima piaţa pe final de an. "Volumele de tranzacţionare vor rămâne mici, însă oferta de la Transgaz ar putea scoate bursa din apatie", a continuat administratorul.

Absenţa listărilor şi a ofertelor de acţiuni din partea statului a aruncat fondurilor de acţiuni într-un con de umbră. Fondurile de acţiuni nu reuşes să atragă bani şi clienţi noi, fiind nevoite să investească în acelaşi companii de ani de zile. Activele nete totale ale fondurilor de acţiuni sunt în valoare de 151 milioane de lei. BT Maxim este cel mai mare fond local de acţiuni cu active nete de 43 milioane de lei, urmat pe locul secund de KD Maximus cu active de 30 milioane de lei. Cel mai mic fond de acţiuni este iFond Acţiuni cu active de 360.000 lei. Spre comparaţie, cel mai mare fond de obligaţiuni are active în gestiune de 3,47 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO